Transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei, trebuie sa se realizeze cu respectarea prevederilor HG.1061 /2008
Potrivit actului de reglementare precizat, Agentia pentru Protectia Mediului Ilfov atrage atentia agentilor economici asupra obligatiilor legale ce le revin in domeniul transporturilor deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei.
Potrivit procedurii de reglementare si control al transportului deseurilor se aplica deseurilor periculoase si deseurile nepericuloase prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 856/ 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase. Transportul deseurilor se realizeaza numai de catre operatorii economici care detin autorizatie de mediu conform legislatiei in vigoare pentru activitatile de colectare/ stocare temporara/ tratare/ valorificare/eliminare.
Pentru transportul deseurilor periculoase generate in cantitati mai mari de 1 tona/ an este necesara obtinerea aprobarii formularului de transport deseuri periculoase de la agentia teritoriala de protectie a mediului, in a carei raza teritoriala se afla instalatia de tratare/ valorificare/ eliminare a deseurilor. In acest sens, expeditorul deseurilor intocmeste formularele de aprobare transport deseuri periculoase in 6 exemplare, conform anexei nr. 1 din HG nr. 1061/ 2008 si le depune la agentia de protectie a mediului in vederea aprobariitransportului dedeseuri, fiind necesara achitarea sumei de 200 lei/set formular.
Pentru deseurile periculoase generate in cantitate mai mica de 1t/ an, nu este necesara aprobarea agentiei pentru protectia mediului, transportul deseurilor periculoase efectuandu-se in baza formularuluide expeditie /transport, anexa nr. 2 din HG nr. 1061/2008.
Nerespectarea prevederilor HG 1061/ 2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei – efectuarea transportului de deseuri fara detinerea aprobarii generale de transport deseuri periculoase de la agentia teritoriala de protectia a mediului, respectiv lipsa formularului de expeditie/ transport – se sanctioneaza contraventional cu amenda dela 10.000 la 20.000 lei.
Deasemenea mentionam ca abandonarea deseurilor pe traseu de catre operatorii de transport, respectiv nedepunerea de catre destinatarul deseurilor periculoase a unui exemplar din formularul de expeditie/ transport la agentia teritoriala de protectie a mediului se sanctioneaza cuamenda de la15.000 la 30.000lei.
DEEE sunt deseuri periculoase iar colectarea lor separata este o cerinta de mediu care contribuie la protejarea sanatatii populatiei.
Populatia trebuie sa stie ca depozitarea temporara a acestor tipuri de deseuri, pana la eliminarea lor, trebuie facuta in spatii sigure (nu prezinta pierderi de produse periculoase, nu pot produce ranirea celor care le manipuleaza).