Campania „Salvati Rosia Montana” a distribuit prima editie a ziarului „Apusenii Liberi” in 30.000 de exemplare

0
421
Apusenii Liberi: Transilvania, teren minat
Campania "Salvați Roșia Montană" a distribuit prima editie a ziarului "Apusenii Liberi" in 30.000 de exemplare
Campania "Salvati Rosia Montana" a distribuit prima editie a ziarului "Apusenii Liberi" in 30.000 de exemplare
Campania „Salvati Rosia Montana” a distribuit prima editie a ziarului „Apusenii Liberi” in 30.000 de exemplare

In acest sfarsit de saptamana voluntarii Campaniei Salvati Rosia Montana, alaturi de localnici, au distribuit in zona Muntilor Apuseni 30.000 de exemplare din publicatia Apusenii Liberi.

Ziarul, realizat si distribuit exclusiv pe baza de voluntariat, cuprinde opt pagini de informare privind rezultatele referendumului cianurii din 9 decembrie 2012. Ideea unei publicatii de informare despre opozitia la proiectul minier de la Rosia Montana a aparut in urma solicitarii motilor de a avea acces la informatii alternative, altele decat cele furnizate de compania miniera.

In ultimii ani, locuitorii Muntilor Apuseni au fost privati de informatii corecte privind mineritul cu cianuri si dezvoltarea cu adevarat durabila a comunitatilor lor. Singurele surse de informare au fost pentru multi locuitori ai regiunii fie publicatiile locale si judetene sponsorizate sau finantate de Rosia Montana Gold Corporation, fie seria de reclamele TV platite de aceeasi companie. Mai mult, presa nationala a prezentat in rare ocazii pozitia comunitatii locale ce se opune proiectului minier. Iar cu ocazia referendumului local, mass-media a condus o campanie de dezinformare privind rezultatele reale, fapt sanctionat ulterior prin decizia Consiliului National al Audiovizualului din februarie 2013.

In acest context, si ca urmare a presiunii crescande exercitate de compania miniera asupra populatiei locale a Apusenilor, Campania Salvati Rosia Montana a decis publicarea, din donatiile primite, a unui ziar informativ. Acesta a fost distribuit din gospodarie in gospodarie in cele 35 de localitati unde s-a desfasurat referendumul, plus orasul Alba Iulia. Aceasta prima editie a acorperit in detaliu informatii privind invalidarea referendumului si relatarea detaliata a neregulilor inregistrate in ziua votului de catre cei 63 de observatori acreditati de Centrul de Resurse Civice.

Actiunea de distribuire s-a bucurat de efortul comun a peste 60 de voluntari de pe Valea Ariesului, precum si din multe alte localitati din toata tara, de la Timisoara pana la Sighisoara, Cluj-Napoca sau Sibiu.

Marturia de mai jos descrie atmosfera traita de voluntari in aceste zile:
„Intr-un satuc in varf de munte:
– Buna ziua, un ziar pentru dumneavoastra!
– Buna ziua. Despre ce?
– Despre Apusenii Liberi.
– Din care unghi, liberi?
– Depinde din care unghi cititi.
– … Euro Gold?
– Nu
– Atunci sunteti bineveniti!”

Ziarul poate fi citit in format electronic aici: www.apusenii-liberi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.