Malnutritie, obezitate, gaze cu efect de sera generate de consumul tot mai mare de carne: insectele, gratie calitatilor nutritionale, ar putea reprezenta solutia alimentara a viitorului, relateaza publicatia franceza Rue 89.
In tarile occidentale, si in special in Statele Unite, obezitatea tinde sa devina o veritabila problema de sanatate publica. La celalalt capat al planetei, securitatea alimentara este amenintata. In plus, cresterea consumului de carne reprezinta o amenintare pentru planeta, deoarece genereaza aproape o cincime din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera.
In fata acestui triplu flagel, insectele, care au calitati nutritionale certe, ar putea constitui o alternativa interesanta. Daca occidentalii se dovedesc inca reticenti, acestea reprezinta deja un meniu obisnuit in Asia de sud-est si in unele tari din American de Sud si din Africa.
Potrivit cifrelor Organizatiei Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura, FAO, cel putin 527 de specii de insecte sunt consumate in prezent pe glob.
Productia de insecte nu este costisitoare, protejeaza mediul, deoarece nu produce gaze cu efect de sera, si poate asigura o hrana sanatoasa pentru un numar mare de persoane sanatos.
Usor-usor, tarile occidentale, cu SUA si Canada in frunte, incep sa adere la acest tip de alimentatie, si poti gasi din loc in loc restaurante unde se pot servi furnici cu miere, lacuste prajite sau larve trase in ciocolata.
Dar pentru majoritatea occidentalilor, entomofagia ramane un obicei barbar.
„Incercam sa sustinem aceasta practica atat timp cat nu e prea tarziu. (…) Aceasta hrana este printre cele mai bogate in proteine dintre toate animalele. Rolul nostru este sa promovam aceasta bucatarie si sa luptam impotriva viziunii potrivit careia entomofagia este un tabu”, spune Paul Vantomme, specialist la FAO.
ONU afirma ca recurgerea la insecte ar putea fi o solutie pentru rezolvarea malnutritiei, care afecteaza peste un miliard de oameni in prezent.
„Nu trebuie uitat ca obiectivul FAO este realizarea securitatii alimentare pana in 2015. Organizatia noastra pune la punct programe, in special in Laos, pentru a facilita cresterea si cultura insectelor”, adauga expertul FAO.
ONU a demarat la inceputul anilor 2000 o serie de programe pentru promovarea acestui tip de hrana, care includ cercetarea aportului alimentar, comunicare si ajutoare pentru tarile care doresc sa dezvolte entomofagia.
Urmatoarea etapa este organizarea, cel tarziu in 2013, a primei conferinte globale dedicata entomofagiei.