Aradenii care locuiesc la case sunt invadati de sobolani, dihori si lileci

Tot mai multe rozatoare au luat in stapanire subsolurile insalubre ale orasului. Problema rozatoarelor apare sistematic in Arad, in fiecare primavara, cand animalele ies la lumina.sobolani

Locuitorii Aradului, care au sansa de a sta la case, au si nesansa de a fi obligati sa isi imparta spatiul cu soarecii, sobolanii, dihorii sau liliecii. Subsolurile imobilelor, de cele mai multe ori insalubre si neumblate, par a fi adapostul perfect pentru aceste vietuitoare.

Cele mai neasteptate aparitii
„De soareci si de sobolani stiam ca sunt prin oras, dar am avut nesansa sa constat ca prin centrul Aradului circula si dihori. Am vazut de nenumarate ori iesind de prin pivnite cate un dihor”, a declarat Marcel Sugiu, un aradean care locuieste in apropierea primariei.
Petru Mot, care este paznic la o cladire din zona centrala, spune ca soarecii si sobolanii se plimba nestingheriti. „E plin de ei si cum da caldura sunt si mai activi. Vin de pe la blocuri si de la case, caci oamenii tin tot felul de alimente prin pivnite”, a spus Mot. Acestea nu sunt singurele vietati ce convietuiesc cu aradenii.
„Noaptea ies carduri de lilieci dintre scarile de bloc, de la rosturi sau din crapaturile fatadelor”, spune Ovidiu Panait, un alt aradean. Reprezentantii administratiei locale spun ca deratizarile sunt in sarcina proprietarilor de imobile. „Noi intervenim doar daca se declara focare de infectie de catre autoritatile sanitare”, a declarat Corina Draghici, purtator de cuvant al primariei.

Purtatoride boli grave si contagioase
Soarecii, sobolanii si dihori pot transmite boli grave la oameni: leptospiroza, melioidoza sau chiar rabie, la muscatura. „In plus, aceste animale sunt purtatori de germeni de tot felul pe blana sau pe unghii, asa ca pot genera si alte boli”, a declarat Dana Negru, medic epidemiolog. Cat priveste liliecii, medicul spune ca acestia sunt insectivori asa ca rolul lor este unul pozitiv.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *