ARAD. De curand, Executivul a adoptat OG nr. 22/2008, privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie.
Actul normativ incurajeaza cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile, prin acordarea de stimulente financiare si fiscale. Conform Ordonantei, operatorii economici care consuma anual o cantitate de peste 1000 de tone echivalent petrol au obligatia sa efectueze anual un audit energetic. Acesta sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.
Ei trebuie sa numeasca un manager energetic, atestat de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), conform legislatiei in vigoare. De asemenea, administratorii cladirilor aflate in proprietate publica au obligatia sa ia masuri pentru utilizarea eficienta a sistemului de incalzire si climatizare si utilizarea aparatelor de masura a consumului de energie. ARCE va monitoriza programele de imbunatatire a eficientei energetice si rezultatele lor. „Scopul actului normativ este de a contribui la imbunatatirea eficientei energetice si la schimbarea comportamentului consumatorului, in sensul reducerii consumului de energie si, implicit, a facturii, prin utilizarea echipamentelor eficiente energetic, mai putin poluante, si prin cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie la consumatorii finali”, a declarat Dana Danoiu (foto), directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Arad.
In momentul de fata, in Arad, situatia exploatarii resurselor regenerabile este dezastruasa. Daca in anii comunismului, o buna parte din fabricile aradene aveau panouri solare pentru incalzirea apei, imediat dupa revolutie acestea au fost desfiintate sau chiar vandalizate. Mai mult decat atat, Piata Soarelui, care pana in 1989 era plina de panouri solare care dadeau apa calda blocurilor din zona, a devenit acum un simplu bazar. Panourile solare au disparut aproape peste noapte, tevile de inox fiind furate si vandute la firme de colectare a fierului vechi.
Autoritatile locale aradene nu au niciun proiect de dezvoltare a acestui domeniu, motiv pentru care foarte putini se inghesuie sa devina pionierii folosirii energiei regenerabile. Insa, cea mai mare resursa a judetului Arad este apa geotermala. Specialistii au constatat ca temperatura apei geotermale din subsolul judetului mai ca nu atinge punctul de fierbere. Folosita inteligent, apa geotermala poate rezolva, pe bani putini, incalzirea locuintelor. Din nou, nici pentru acest lucru nu s-a facut niciun proiect.
Sursa: 24h online