Arborele de jatropha-un biocombustibil inovator

Nu are inca recunoastere internationala si nici un lobby corespunzator, dar este considerat o sursaJatropha potentiala a unui combustibil mai bun. Aflat in stadiu experimental, arborele de jatropha este mai usor de cultivat decat porumbul si nu contine dioxid de carbon ori emisii de sulf.

„Este cultura perfecta” a spus Dove Wolfey, Director de Distributie la Fort Myers. Arborii costa 6,7 dolari fiecare si pot produce mai mult de doua galoane de ulei fiecare atunci cand ajung la maturitate. Inovator, aproape necunoscut, jatropha ii asteapta pe oamenii de stiinta sa-i decodifice si sa-i experimenteze calitatile de potential biocombustibil ce poate fi util in diverse domenii.

Un studiu atent si serios poate face din jatropha un nume de referinta si un competitor redutabil pe piata biocombustibililor. Roy Beckford, cercetator la Universitatea din Florida, care a studiat proprietatile arborelui de jatropha, spunea ca planta produce mai mult ulei decat soia sau porumbul, dar fiind o planta salbatica are si o recolta imprevizibila. Cultivat intr-un mediu controlat, arborele poate contribui cu succes ca biocombustibil al viitorului si poate inlocui combustibilii clasici poluatori, beneficiile sale fiind inca studiate si in stadiu experimental.
jatropha
Jennifer Holmgren, General Manager la compania UOP, care a furnizat biocombustibili pentru testele de zbor ale unor companii aeriene, afirma ca jatropha poate fi o noutate in materia biocombustibililor, dar ca industria energetica trebuie sa ramana obiectiva si sa caute multiple surse de combustibili. Companii aeriene, cum ar fi, Air New Zealand si Continental Airlines au testat si ele un combustibil derivat din arborele de jatropha.
Pana acum, jatropha a crescut mai mult in zonele Indiei si Africii, dar are „un potential foarte bun de cultivare” sustine Sham Goyal, cercetator agronom la Universitatea din California, fiindu-i prielnic doar un climat mai cald. Caracteristicile sale sunt:
– Este rezistent la seceta si nu necesita conditii speciale de cultivare;
– Nu are o raspandire invaziva;
– Stabilizeaza solurile si poate combate desertificarea;
– Semintele ramase dupa extragerea uleiului pot fi reciclate ca feritizatori;
– Nu epuizeaza nutrientii solului si nu solicita rotatia altor culturi.

O colaborare stransa dintre sectiile de cercetare ale Universitatilor de prestigiu din lume si asociatiile de fermieri, care doresc sa devina contributori importanti ai unui mediu nepoluat, ar demitiza poluatorii clasici folositi in prezent si i-ar inlocui treptat.
Natura este o inepuizabila sursa de energie neconventionala, o imensa baza de date ce asteapta sa fie studiata, oferindu-ne asadar beneficiile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *