Aditivii dau mai mult gust, culoare sau miros alimentelor, insa unii dintre ei s-au dovedit deosebit de daunatori pentru sanatate.
Aditivii (cunoscuti sub numele de E-uri) sunt niste substante chimice care se adauga alimentelor pentru a le imbunatati aspectul, gustul, mirosul, culoarea, dar si pentru a usura procesul de fabricatie. Exista edulcoloranti (zaharina, aspartam etc.), coloranti, acidifianti si corectori de aciditate, emulgatori (asigura sau mentin amestecul omogen dintre apa si grasimi alimentare), conservanti, corectori de gust si antioxidanti.
Este foarte important cand mergem la cumparaturi sa citim cu atentie etichetele alimentelor pentru a vedea ce E-uri contin, concentratiile, numarul de calorii, valoarea energetica, termenul de valabilitate, conditiile de pastrare, sa fim atenti la ambalaj, la pret si la orice alt detaliu care sa ne ofere o siguranta a produsului cumparat.
E-uri periculoase in mezeluri si supe la plic
Exista E-uri nocive pentru organism, asa cum se intampla cu E102, E110, E120, E123, E124, E142, E211, E214, E216, E217, E231, E239, E330. Unele dintre acestea au fost interzise, altele sunt inca autorizate de legislatia europeana. Cele cuprinse intre E123 si E239 sunt potential cancerigene. Un caz aparte il constituie glutamatul de sodiu (E621), intrebuintat pentru a intari gustul si aroma alimentelor, fiind aproape nelipsit din supele concentrate, mezeluri si amestecurile de condimente. Aceasta substanta are efecte neurotoxice si provoaca migrene si crampe.
Unii aditivi, daca nu sunt nocivi, sunt inutili. O buna parte sunt adaugati in alimente doar pentru gust si aspect. Cele mai multe E-uri se gasesc in dulciurile cu mare trecere la copii: prajituri, inghetata, jeleuri, bomboane, guma de mestecat.
Ce alternative are cumparatorul
Scandalurile care apar in fiecare zi, parerile pro si contra, lipsa unei abordari unitare cu privire la aceste E-uri fac ca oamenii sa fie din ce in ce mai speriati si mai suspiciosi in legatura cu calitatea alimentelor consumate zilnic.
Exista suspiciuni legate de utilizarea lor in cantitati ce depasesc normele admise sau ca ar fi utilizate alte substante decat cele mentionate pe eticheta.
Azi se accepta un nou aditiv pe piata doar daca indeplineste trei conditii: sa aiba o utilitate demonstrata in fabricarea unui aliment, sa nu prezinte riscuri pentru sanatate, sa fie in interesul consumatorilor.
Desi responsabilitatea revine specialistilor care se ocupa de securitatea alimentatiei, nici cumparatorul nu este absolvit de propria responsabilizare prin cunoastere, informare, propria decizie si, in final, pentru propria siguranta.
Cancerigeni si alergeni
Unii aditivi, a caror toxicitate a fost clar demonstrata, continua sa fie autorizati. Este cazul antioxidantilor: E320, E321, E211 (acidul benzoic si derivatii sai) si E251 (nitratul de sodiu) – cunoscuti ca fiind cancerigeni, E120, E127, E141 si E160 –
cunoscuti ca alergeni, eritrozina (E127) – un colorant care inroseste compoturile, conservele de fructe si alte alimente si care provoaca mutatii genetice, tartrazina (E120) – colorant galben care se adauga bauturilor, gemurilor, mustarului si care provoaca tumori tiroidiene sau crize de astm.
Sursa: Gazeta de Sud