Au disparut 60 la suta din spatiile verzi din Capitala

– Aerul este poluat din cauza vegetatiei defrisate.
– Autoritatile vor sa creeze centura verde a orasului, dar nu reusesc din cauza litigiilor.
– De Ziua Bucurestiului, mai multi politicieni au iesit la plantat de copaci in Parcul Tineretului.

Bucurestenii sunt nevoiti sa respire un aer din ce in ce mai poluat, iar vara – sa indure saptamani intregi de canicula, dupa ce mai mult de jumatate din spatiile verzi au fost distruse.
Chiar daca, ieri, oamenii politici au plantat 150 de copaci in Parcul Tineretului, mai e mult pana cand Bucurestiul va avea spatii verzi suficiente.
Centura verde si parcul promis in zona Vacaresti sunt proiecte care nu pot fi deocamdata puse in aplicare.

Constructii in loc de copaci
Dupa 1989, multe dintre spatiile verzi ale Capitalei au disparut, iar in locul lor au aparut noi cartiere de locuinte, birouri si magazine. S-au taiat pomi, cu autorizatie si fara, pentru a face loc noilor constructii, iar autoritatile nu s-au gandit deloc la efectele defrisarilor masive.
Astfel am ajuns sa avem foarte mult praf, aproape 280 de tone/kmp, de 10 ori mai mult decat in alte capitale europene, poluare in atmosfera si zile insuportabil de fierbinti vara.
Aproape 60% din spatiile verzi ale Capitalei au disparut, ajungandu-se de la 35 de milioane de metri patrati de zone verzi la doar 13 milioane, dupa cum a precizat Florin Vasiliu, vicepresedintele Asociatiei Expertilor de Mediu.
In ceasul al 12-lea, edilii au anuntat ca vor lua masuri pentru a reface vegetatia din Bucuresti. La nivel de declaratii toate par bune si frumoase, insa cu practica e mai greu.

Cu partidul la plantat
De Ziua Bucurestiului, primarul Videanu a incercat sa mobilizeze cat mai multe personalitati si oameni politici la plantari de arbori in Parcul Tineretului.
Din pacate, au venit mai mult membrii PD, actiunea transformandu-se in una politica. Elena Basescu, Elena Udrea, Sulfina Barbu au fost cateva dintre personalitatile care au plantat artari canadieni si platani.
Primarul Videanu a promis ca se vor planta aproape 200.000 de arbori in toata Capitala, dar va mai dura inca trei-patru ani pana actiunea se va termina.
Un alt proiect care mai are de asteptat este centura verde a Capitalei, care nu se poate face din cauza unor litigii.
Nici cadastrul verde nu este inca gata. Primaria a anuntat ca va inventaria toti copacii din Bucuresti si va stabili starea fiecaruia, urmand ca arborii bolnavi sa fie inlocuiti.
Toate aceste proiecte sunt laudabile, dar pana la finalizarea lor bucurestenii vor fi nevoiti sa respire aerul imbacsit al metropolei.

LA VACARESTI
– Parc imens
Primarul Videanu vrea sa amenajeze un parc imens, de 200 ha, in zona Lacului Vacaresti, pe care primaria ar urma sa o preia de la Ministerul Mediului. Deocamdata trebuie rezolvat litigiul referitor la contractul incheiat cu un investitor care se angajase ca va construi acolo un hipodrom, hoteluri si baze sportive.
Sursa: Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,330FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente