Au fost falsificate datele care arata ca activitatea umana a cauzat incalzirea globala?

0
464

Un scandal in care sunt implicati experti britanici care ar fi modificat date pentrru a sustine teoria conform careia incalzirea globala este efectul activitatii umane zguduie scena politica chiar inainte de summitul de la Copenhaga. Voci insistente cer chiar retragerea Oscarului obtinut de republicanul Al Gore, in 2007, pentru documentarul „Un adevar incomod” (An Inconvenient Truth, n.r). expertii britanici

Grupul interguvernamental de experti pe tema climei (GIEC) a precizat ca va ancheta cazul mesajelor trimise de un om de stiinta britanic, acuzat de manipulari pentru a demonstra ca incalzirea climei se datoreaza factorului uman, informeaza AFP. Ecologistii si activistii de mediu au primit prin aceste dezvaluiri o puternica lovita de imagine.

La summitul de la Copenhaga, unde liderii a 192 de tari incerca sa ajunga la un acord in scopul inlocuirii Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012, ecologistii se vor prezenta cu o credibilitate stirbita.

„Vom analiza cazul si vom adopta o pozitie”, declara Rajendra Pachauri, presedintele GIEC, structura care isi desfasoara activitatea sub egida ONU. „In mod sigur nu trebuie sa inchidem ochii. Este o problema serioasa si o vom studia detaliat”, adauga economistul indian, care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2007 impreuna cu fostul vicepresedinte american Al Gore.

Alterarea datelor pentru a se conforma unei teorii sustinute cu vehementa de ecologisti si de organizatiile de lupta impotriva schimbarilor climatice a fost dezvaluita publicului dupa ce pirati informatici au patruns, luna trecuta, in reteaua Centrului de cercetare in domeniul climei (CRU) al Universitatii East Anglia, publicand pe Internet mii de mesaje intre cercetatori.

Unele dintere mesajele publicate ii apartin directorului CRU, Phil Jones. Acesta ar vorbi despre recurgerea la „un siretlic” pentru a manipula datele despre temperaturi in scopul „ascunderii tendintei de scadere”. Pus fata in fata cu propriile mesaje, acesta aprecizat ca sunt scoase din context, insa a renuntat la functie pana la finalizarea anchetei.

Cei care contesta teoria incalzirii globale sustin ca aceste mesaje ar demonstra ca oamenii de stiinta manipuleaza datele pentru a dovedi ca incalzirea climatica se datoreaza factorului uman.

„Climate-gate” cum a fost numit noul scandal a atras si atentia politicienilor americani „climato-scepticii” din Congres. Acestia spera ca acum vor avea destule argumente pentru a bloca adoptarea pachetului de masuri pentru combaterea incalzirii climei.

Liderii a 192 de tari sunt invitati sa participe la summitul de la Copenhaga pentru a incerca sa ajunga la un acord in scopul inlocuirii Protocolului de la Kyoto, care expira in 2012.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.