Au fost inventate ferestrele-panouri solare

Un profesor elvetian a inventat un tip special de celule fotovoltaice, care pot fi incorporate in ferestre. Pentru descoperirea sa, Michael Gratzel a primit anul acesta prestigiosul premiu Millenium pentru tehnologie.ferestrele panouri

Vreme de doua decenii, cercetatorul elvetian Michael Gratzel a trudit sa puna la punct un tip revolutionar de celula solara miniaturala, care functioneaza pe baza unui colorant organic, obtinut de exemplu din fructe.

„Am fost tot timpul interesat de procesul natural de fotosinteza, de felul in care plantele folosesc moleculele pentru a genera energie”, a declarat Gratzel.

Savantul, care a imitat in laborator procesul de fotosinteza, a constatat ca o nanoparticula de colorant organic, pusa pe un suport de titan, absoarbe pur si simplu energia solara. N-o sa va vina sa credeti, dar noile celule solare au fost deja folosite de o companie americana pentru un rucsac special, care incarca automat bateriile electronicelor portabile din interior. Inventatorul noii tehnologii viseaza insa la ziua in care zgarie-norii din New York vor avea ferestre, care vor fi in acelasi timp si panouri solare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *