Australia ofera carbune Ucrainei pentru a o scapa de dependenta de Rusia

0
312
Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a o scăpa de dependenţa de Rusia
Australia oferă cărbune Ucrainei pentru a o scăpa de dependenţa de Rusia
Australia ofera carbune Ucrainei pentru a o scapa de dependenta de Rusia
Australia ofera carbune Ucrainei pentru a o scapa de dependenta de Rusia

Australia este pregatita sa livreze Ucrainei carbune si uraniu pentru a suplini scaderea rezervelor statului est european in urma conflictului cu Rusia, declin care a contribuit la cresterea numarului de pene de curent pe teritoriul ucrainian, a declarat joi premierul australian Tony Abbott.

„Australia este o super-putere energetica, iar siguranta energetica este importanta pentru Ucraina, in special considerand vulnerabilitatea actuala a statului in ceea ce priveste furnizarile de materii prime,” a spus Abbott la finalul unei intrevederi cu presedintele ucrainian Petro Poroshenko, care se afla intr-o vizita oficiala in Australia.

Abbott este un critic inversunat al presedintelui rus Vladimir Putin, pe care il acuza ca sprijina separatistii pro-rusi angajati intr-un conflict militar cu fortele guvernamentale ucrainiene si care sunt suspectati ca ar fi doborat, in iulie, avionul MH17 care se indrepta spre Melbourne cu 298 de persoane la bord.

De altfel, una din reactiile guvernului australian la prabusirea avionului MH17 a fost suspendarea livrarilor de uraniu catre Rusia.

Australia este unul dintre cei mai importanti exportatori de carbune si uraniu la nivel mondial, in subsolul tarii regasindu-se cele mai mari rezerve recuperabile de uraniu din lume.

Presedintele ucrainian a confirmat ca a purtat discutii pe teme energetice cu guvernul de la Canberra, dar nu a specificat daca a acceptat oferta lui Abbott.

„Exista posibilitatea ca Ucraina sa cumpere uraniu din Australia pentru a alimenta centralele nucleare”, a declarat Poroshenko.

Situatia economica a Ucrainei s-a deteriorat semnificativ in urma conflictului cu Rusia, Fondul Monetar International estimand ca fostul stat sovietic ar avea nevoie de o finantare suplimentara de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei, pe langa programul aflat in desfasurare de 17 miliarde de dolari convenit cu partenerii internationali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.