Primul avion alimentat cu energie solara va survola SUA

0
460
Avionul solar se apropie de finalul calatoriei in jurul SUA
Avionul solar se apropie de finalul calatoriei in jurul SUA
Primul avion alimentat cu energie solara va survola SUA
Primul avion alimentat cu energie solara va survola SUA

Avionul Solar Impulse, care functioneaza pe baza de energie solara, va traversa Statele Unite ale Americii pe ruta San Francisco – Washington – New York, fara a utiliza combustibil fosil.

Aeronava a fost conceputa in Elvetia si este un monoplan fragil, cu o greutate de numai 1,6 tone si o anvergura a aripilor similara unui Airbus A340 (63,4 m), transmit Reuters, Yahoo si HuffingtonPost, conform Agerpres.

Solar Impulse a fost imbarcat joi, pe aeroportul militar din Payerne (Elvetia), la bordul unui cargo Boeing 747 cu

destinatia SUA, dat fiind ca, deocamdata, nu este in masura sa efectueze zboruri transatlantice.

Cofondatorul proiectului, Andre Borschberg, inginer si pilot, nu a exclus ca in timpul zborului sa existe si opriri intermediare. In general, Solar Impulse ar trebui sa aterizeze pe aeroportul JFK din New York la inceputul lunii iulie, dupa ce va fi parcurs o distanta de peste 5.000 de kilometri.

„Teoretic, avionul poate parcurge aceasta distanta fara nicio oprire, dar este dificil pentru pilot, din cauza ca monoplanul nu este echipat cu pilot automat”, a indicat Andre Borschberg.

Explicand alegerea teritoriului SUA pentru demonstrarea „capacitatilor” Solar Impulse, dezvoltat de Institutul Politehnic din Lausanne (Elvetia), cu sprijinul unor companii private si al Agentiei Spatiale Europene, acesta a spus ca a jucat un rol istoria aviatiei mondiale.

„Intre primul zbor al fratilor Wright in 1903 si prima traversare a Atlanticului de Charles A. Lindbergh in 1927, a existat si primul zbor de la Est la Vestul SUA. Tocmai acest zbor dorim sa-l reeditam inaintea unui zbor transatlantic”, a mai spus Borschberg.

Conform planurilor actuale, Solar Impulse ar putea efectua un zbor transatlantic in 2015. Initial, zborul fusese programat pentru 2014, dar din cauza unor probleme de constructie ivite la o aripa, termenul a fost amanat cu an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.