Romania ajuta Moldova pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide

România ajut? Moldova pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide
Romania ajuta Moldova pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide
Romania ajuta Moldova pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide

Romania a acordat 300.000 euro Republicii Moldova pentru achizitionarea de echipamente de inalta performanta si instruirea expertilor din Republica Moldova in vederea infiintarii si functionarii Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala.

La Chisinau, pe data de 20 februarie 2013, a avut loc deschiderea oficiala a Proiectului bilateral Romania – Republica Moldova „Crearea si functionarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala”.

Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, dr. Vladimir Manastireanu, vicepresedinte al ANSVSA si lider al proiectului din partea Romaniei, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Nicanor Cernautan, director al Intreprinderii de Stat „Centrul de Carantina Identificare, Expertize de Arbitraj si Dezinfectare a Productiei” si lider al proiectului din partea Republicii Moldova, precum si alti oficiali ai ANSVSA, si ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, au participat la evenimentul de deschidere oficiala a proiectului.

Demarat la sfarsitul anului 2012, in urma semnarii acordului tehnic intre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania, proiectul va avea scopul de a dota cu aparatura de inalta performanta laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala, precum si de a instrui expertii din Republica Moldova in domeniul pesticidelor.

Prin intermediul acestui proiect, ANSVSA continua seria activitatilor menite sa vina in sprijinul procesului de reorganizare al serviciilor veterinare din tara vecina, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor.

Colaborarea bilaterala intre specialistii dintre cele doua tari, care se bucura de sprijinul sustinut al Ministerului de Externe si al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, se inscrie in suita de actiuni prin care Romania sprijina Republica Moldova in parcursul ei pentru aderarea la Uniunea Europeana.

In luna ianuarie a acestui an s-a finalizat Proiectul bilateral Romania – Republica Moldova „Continuarea principiului trasabilitatii animalelor vii prin implementarea legislatiei sanitar veterinare in domeniul igienei produselor de origine animala”, demarat in anul 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *