Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) a anuntat in anul 1999 ca o dieta care include soia reduce riscul bolilor de inima, cauza numarul 1 a deceselor din Statele Unite. Odata cu acest anunt, soia a inceput sa fie consumata si inclusa in dieta americanilor. In ultimii 13 ani, produsele din soia au fost vazute ca alternative sanatoase la produsele animale.
Insa, pe masura ce popularitatea creste, exista anumiti experti care trag semnale de alarma in ceea ce priveste consumul de soia sub orice forma.
Exista atat pareri pro, cat si contra. Sa descoperim impreuna avantajele si dezavantajele.
Izoflavonele din soia
Izoflavonele din soia sunt un fel de fitoestrogeni (hormoni de origine vegetala) si sunt foarte putin diferite de estrogen, hormonul produs de organismul uman. In exces insa, pot avea acelasi efect devastator ca si atunci cand nivelul de estrogen este foarte mare atat la femei, cat si la barbati. Desi soia nu este singura sursa de izoflavone din alimentatie, totusi ea contine cea mai mare concentratie. Sunt numeroase teorii despre modul in care acest lucru poate afecta in mod diferit organismul unei persoane. Ar putea exista o legatura cu receptorii estrogenului din diferite celule ale organismului.
Beneficii si riscuri
Desi soia este considerata un aliment sanatos, exista numeroase studii care leaga consumul de soia de probleme, precum anumite tipuri de cancer, tulburari digestive, probleme ale sistemului imunitar, probleme legate de reproducere etc. De exemplu, Germania sau Israelul au emis avertismente in ceea ce priveste consumul de soia in randul copiilor mici. Cu toate acestea, mancata cu moderatie, ar putea fi totusi benefica. Iata cateva dintre riscurile si beneficiile consumului de soia:
- Functia tiroidiana. Hipotiroidismul poate aparea in urma consumului de soia. 30 de grame de pastai de soia pe zi timp de 30 de zile pot duce la aparitia problemelor tiroidiene atat la barbati, cat si la femei, lucru descoperit de expertii de la Universitatea Aichi Medical din Japonia.
- Probleme ale sistemului reproductiv. Numeroase studii, inclusiv un studiu recent realizat de catre expertii Universitatii din Geneva, au legat izoflavonele din soia de un numar scazut de spermatozoizi, precum si de alte efecte secundare la soarecii de laborator. Exista numeroase astfel de cercetari, insa unii experti spun ca studiile pe soareci nu se aplica neaparat si pe oameni, si ca animalelor li se administreaza doze mult mai concentrate, de unde si rezultatele. Daca totusi pe soareci au fost observate anumite schimbari, pot exista insa si diverse efecte asupra oamenilor.
- Sanatatea inimii si gestionarea greutatii. Exista insa un lucru asupra caruia atat sustinatorii, cat si cei care sunt impotriva consumului de soia au cazut de acord. Soia este o excelenta sursa de proteine slabe, iar daca o veti alege in detrimentul carnii, veti acumula mult mai putine calorii si grasimi saturate. Studiile au constatat, de asemenea, ca un consum regulat de soia poate reduce „colesterolul rau” (LDL-colesterolul).
- Menopauza. La unele femei, izoflavonele din soia amelioreaza simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile. La altele insa, soia exacerbeaza simptomele. Nu veti sti cum afecteaza soia organismul decat daca veti incerca.
Soia, la fel ca toate produsele alimentare, are argumente pro si contra, insa mesajul este ca trebuie consumata cu moderatie. Intotdeauna cititi ambalajele produselor astfel incat sa va asigurati ca nu exista ingrediente ascunse. Puteti include soia in alimentatia dumneavoastra, insa nu ca aliment unic.