Primarul Municipiului Baia Mare, ferm in fata investitorilor de la Romaltyn: „Nu negociem nimic! Sanatatea si siguranta baimarenilor sunt pe primul loc!”

Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare
Primarul Municipiului Baia Mare, ferm in fata investitorilor de la Romaltyn: „Nu negociem nimic! Sanatatea si siguranta baimarenilor sunt pe primul loc!”
Primarul Municipiului Baia Mare, ferm in fata investitorilor de la Romaltyn: „Nu negociem nimic! Sanatatea si siguranta baimarenilor sunt pe primul loc!”

O noua intalnire publica a avut loc astazi, 22 aprilie, intre consilierii locali, primarul municipiului Baia Mare si reprezentantii societatii Romaltyn, cei care au si solicitat aceasta intrevedere. Investitorul majoritar, Ion Sturza, a vorbit despre intentiile companiei pe care o reprezinta, fara a aduce nici de aceasta data garantii certe, care sa ateste ca odata reluata activitatea de prelucrare prin metoda cianurarii ar putea fi evitat un nou accident ecologic ca si cel din anul 2000, de la societatea Aurul. Mai mult, reprezentantii Romaltyn s-au lovit de pozitia ferma a primarului Catalin Chereches si a consilierilor locali, care nu doresc sub nicio forma sa permita reluarea activitatilor poluatoare pe teritoriul orasului. 

Fara sa prezinte o garantie certa ca activitatea societatii nu va cauza un nou dezastru ecologic, reprezentantii Romaltyn au cerut o noua intalnire cu reprezentantii municipalitatii baimarene. Si de aceasta data, primarul Catalin Chereches si consilierii locali au subliniat faptul ca nu vor sa fie pusa in pericol sanatatea si siguranta baimarenilor.

„Ce am decis la nivelul Consiliului Local este un lucru clar si legal, in perfect acord cu dorinta cetatenilor Municipiului Baia Mare. Cred ca investitorii trebuie sa analizeze exact ce am decis noi, inclusiv posibilitatea relocarii. Aceasta hotarare, aprobata in unanimitate, nu este si nu poate fi considerata un punct in vreun proces de negociere. Nu negociem absolut nimic! Am decis in conformitate cu ce am considerat ca este oportun si legal. In rest, noi avem deschidere fata de orice investitori, romani sau straini, dar nu cu orice pret” a spus primarul Catalin Chereches.

In acest moment, societatea Romaltyn nu detine autorizatii din partea institutiilor statului care sa permita reluarea activitatilor de prelucrare si nu indeplineste condintiile de mediu, fapt confirmat chiar de catre directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures, prezent la intalnire. Intrebata de catre edilul baimarean daca societatea Romaltyn indeplineste in acest moment conditiile de mediu, Ioana Trifoi, directorul executiv al APM Maramures a spus: „In acest moment, nu”. 

Romaltyn, nevoita sa accepte “nu-ul” baimarenilor 
Dupa o discutie care a durat aproximativ o ora si jumatate, oficialii companiei au fost nevoiti sa accepte pozitia autoritatii locale si a baimarenilor care nu isi doresc cianurare si poluare in municipiul Baia Mare.

Baimarenii si Baia Mare au avut de suferit de pe urma poluarii zeci de ani. Cred ca nu mai trebuie sa traim intr-o asemenea trauma. Nu cred ca trebuie sa generam emotii cu privire la dezvoltarea unei activitati care sa ne puna sanatatea sau viata in pericol. Asteptam cu deosebit interes tot ceea ce inseamna evaluari ale institutiilor de mediu, parerile avizate ale institutiilor abilitate ale statului. In ceea ce priveste haldele de steril, care in acest moment constituie o poluare remanenta, exista si alte metode de a le elimina – nu trebuie sa fie introduse in prelucrare cu orice pret. Dar cu sanatatea si siguranta baimarenilor nu permit nimanui sa se joace”, a mai adaugat primarul Catalin Chereches.

Ion Sturza, investitorul majoritar al societatii a declarat ca se va supune deciziei primarului si consilierilor locali: „Eu voi respecta, nu doar partea legala, dar si spiritul deciziilor pe care le ia domnul primar si consilierii locali”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *