Nepasarea condamna la disparitie o specie de nuferi unica in Europa si extrem de rara in lume, din rezervatia naturala Baile 1 Mai,

Nepasarea condamna la disparitie o specie de nuferi unica in Europa si extrem de rara in lume

Nesabuinta si nepasarea oamenilor condamna la disparitie o specie de nuferi unica in Europa si extrem de rara in lume. Se intampla in rezervatia naturala Baile 1 Mai, din judetul Bihor.

Aici plantele delicate traiesc intr-un lac cu apa termala din care se alimenteaza ilegal si proprietarii pensiunilor faloase din zona.

Astfel, panza freatica seaca de la o saptamana la alta, fara ca nimeni sa intervina eficient.
Anul trecut lacul era plin cu apa si acoperit cu sute de nuferi. Astazi, aproape totul este uscat, iar flori mai sunt abia cat sa le numeri pe degete.
Numai ca nu e vina administratorilor ca lacul a secat. Stiu acest lucru si localnicii.
Un naturalist oradean, care s-a ocupat ani de zile de aceasta rezervatie, explica situatia. Radu Huza: „Atat izvoarele termale care alimenteaza lacul, cat si forajele de apa geotermala din zona au aceeasi sursa. In momentul in care acest zacamant de apa geotermala nu este gestionat corect, se ajunge in situatia de fata. Asistam in prezent la disparitia unicului habitat acvatic termal din Romania si din Europa”.
Practic, zecile de pensiuni din zona, ridicate recent, se alimenteaza cu apa din doua surse: pe de o parte cu apa rece, pentru care iau aprobari si sapa puturi la aproximativ 20- 40 de metri adancime. Si pe de alta parte, ilegal, din sursele geotermale aflate la mai mare adancime, intre 50 si 100 de metri, pentru ca oamenii vor sa aiba permanent apa calda gratuit. Si nimeni nu-i verifica.
Acesti nuferi nu pot trai decat in ape termale de 27-30 de grade Celsius. Provizoriu, lacul este alimentat acum de o conducta de la un foraj din apropiere, dar daca nu se face rapid ceva de amploare, floarea numita „Nymphaea lotus thermalis”, unica in Romania si protejata de lege, ar mai putea fi admirata doar in cartile de botanica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *