Balenele incaruntesc la batranete

Pot balenele sa isi schimbe culoare odata cu varsta sau din cauza stresului si al bolilor? Biolog marin si experta in balene, Carrie Newell crede ca da.Rana lui Scarback

Carrie Newell crede ca balenele isi pot schimba infatisarea in functie de mai multi factori, cum ar fi bolile si chiar stresul. Din 1992, Newell a documentat deplasarile balenelor in Depoe Bay, Oregon. O grup mic de 70 de balene se apropie in fiecare an de tarm pentru a manca in loc sa faca o calatorie lunga pana in Alaska.

Dupa mai multi ani de observatii a ajuns sa cunoasca fiecare balena in functie de caracteristicile fizice si comportament. Fiecare dintre ele a suferit la un moment dat din cauza oamenilor. De exemplu, Rambolina are o cicatrice mare din cauza unei elice de barca, iar Scarback este o femela care a fost lovita de un harpon explosiv la jumatatea anilor 1980.

Rana poate parea foarte violenta, dar Scarback a trait bine in ultimii 25 de ani si a avut cel putin patru pui. Fotografii ale cozii sale sugereaza insa ca „incarunteste”. Balenele sunt deja gri, prin urmare schimbarea este la un gri inchis la un gri deschis.

Newell nu crede ca albul este din cauza aparitiei unor bacterii, cicatrici sau alte surse externe. „Un fenomen asemanator se petrece si la oameni cand pierd din pigmenti”, a declarat biologul. Trebuie sa regandim sistemul de recunoastere a balenelor cu ajutorul fotografiilor pentru ca fenomenul incaruntirii este comun si la alte specii”.

1992

1998

acum

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *