Inima balenelor ascunde secrete despre construirea aparatelor de stimulare a inimii la oameni iar pielea soparlelor ofera indicii despre cum sa fie redusa frecarea mecanica pentru instrumentele electronice in incercarea companiilor de a imita natura prin dezvoltarea produselor de inalta tehnologie, a spus un raport intern al UN.
Printre alte avantaje care ar putea sa economiseasca sute de milioane de dolari, aripile carabusilor din desert ar putea imbunatatii colectarea apei si Roza Ierchon din Africa, o planta rezistenta la uscaciune, ofera indicii despre pastrarea vaccinurilor fara a fi refrigerate.
„Mimetizmul bilologic este un domeniu a carui aplicabilitate este de actualitate”, a spus Achim Steiner seful UNEP (United Nations Enviromental Program) intr-o declaratie emisa sa coincida cu o conferinta a UN despre protejarea biodiversitatii, desfasurata la Bonn, Germania, in perioada 19-30 mai.
Proiectul, intitulat „Nature’s 100 Best”, evidentiaza solutiile naturale avansate de mimetizm ce au evoluat timp de aproape 4 miliarde de ani.
„Natura isi rezolva problemele cu tehnici bine adaptate si o intrebuintare eficienta a materiei si a energiei”, a spus Janine Benyus si Gunter Pauli, creatorii proiectului Nature’s 100 Best. „Ce modele mai bune ar putea exista?”
Natura a reprezentat, de-a lungul istoriei, un model pentru inventiile umane – cum a fost zborul preluat de la pasari – dar proiectul identifica 100 din cele mai putin evidente modele din natura.
Inima balenei cu cocoasa pompeaza sase cazi de baie pline cu sange prin corp si isi autoregleaza ritmicitatea inimii prin impulsuri electrice ce strabat stratul adipos subtire, neconductibil electric, ce ii protejeaza inima de frig.
O operatie ieftina pentru oameni, ce leaga tesuturile musculare distruse ale inimii imitand conexiunea printr-un fir discret, ar putea sa inlature necesitatea unui aparat de stimulare a inimii ce functioneaza cu baterii, aceasta se bazeaza pe o cercetare desfasurata la Whale Heart Satellite Tracking Program din Columbia.
Implantarea unui aparat de stimulare a inimii costa pana 50000 de dolari pentru un singur pacient, iar piata mondiala pentru astfel de servicii este estimata la 3,7 miliarde de dolari pana in 2010.
Soparla Scincus
Soparla Scincus, care traieste in nordul Africii si in peninsula Arabiei, ar putea sa constituie de asemenea un punct de pornire pentru descoperirea unor modele care sa reduca frecarea pentru instrumentele electrice si cele mecanice.
Studiile unor oameni de stiinta germani au aratat ca pielea este acoperita cu pene microscopice. „Un graunte de nisip din Sahara este acoperit cu 20000 de astfel de pene microscopice, dispersand astfel greutatea si asigurand un grad scazut de frecare,” a spus UNEP.
Un consortiu format din trei companii germane au colaborat cu cercetatorii in incercarea lor de a imita pielea bazata pe cheratina.
Bataile din aripi ale carabusului din desertul Namibiei il ajuta pe acesta sa stanga picaturi din ceata atat de frecventa in zona, unde precipitatiile sunt foarte scazute.
O echipa de la Universitatea Oxford impreuna cu grupul de cercetatori britanici QineiQ, au produs o pelicula asemanatoare cu aripile carabusilor pentru a capta vapori de apa din turnuri de racire.
Inventia ar putea ajuta la scaderea consumului de apa si energie intr-o lume ce se confrunta cu criza rezervelor de apa datorita schimbarilor climatice.
Roza Ierchon din Africa contine zaharuri care o ajuta sa se usuce in perioadele de seceta iar apoi sa infloreasca din nou. Compania indiana Panacea Biotech realizeaza experimente pentru a observa daca zaharuri asemanatoare pot fi folosite pentru stocarea vaccinurilor fara a fi refrigerate.
Sursa: REUTERS