Baloane colorate chimic

Fruitella rainbow, guma de mestecat pentru baloane uriase, este un produs care s-au utilizat sa utilizeze cei mai periculosi coloranti care exista pe piata aditivilor alimentari permisi de Uniunea Europeana.
guma de mestecat cu aditivi

Lista E-urilor este completata de antioxidantul E321 butilhidroxitoluen (BHT), care are o multime de efecte adverse si din aceasta cauza nu este recomandat in produsele pentru copii. Traducatorul etichetei a omis sa precizeze si acest ingredient, la fel cum a facut si cu E414, guma arabica.
Chiar si fara cei doi aditivi alimentari uitati de traducator guma de mestecat este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Principalul macronutrient este zaharul, substanta despre care specialistii in nutritie spun ca este hrana preferata a celulelor canceroase. Daca aceasta maladie apare dupa un consum indelungat si cronic, pancreasul este mult mai repede afectat. Acesta este fortat sa produca o cantitate mult mai mare de insulina intr-o perioada de timp foarte scurta, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cei sase coloranti utilizati sunt total contraindicati in alimentatia copiilor, pentru ca induc sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Pe langa aceasta tulburare grava de comportament, care are consecinte si mai departe in tipul adolescentei si chiar cand persoana devine adulta, colorantii chimici de sinteza mai au si alte efecte adverse. Tartrazina, E102, este incriminata in aparitia tumorilor tiroidiene, altereaza perceptia si comportamentul producand stari de confuzie, inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive. E110, sunset yellow, poate provoca astm, alergii, congestie nazala, astm, bronhoconstrictie, distrugeri cromozomiale, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Carmoizina, E122, poate fi cancerigen, poate provoca urticarie si edem. Indigotina, E132, duce la aparitia alergiilor, greata, voma, hipertensiune, tumori cerebrale. Colorantul E129, rosu allura, poate provoca alergii si are potential cancerigen.

Antioxidantul E321, care lipseste de pe eticheta tradusa de importator, duce la aparitia cancerului, a alergiilor, are efecte estrogenice si provoaca stari de somnolenta. Ca si colorantii azoici, si butilhidroxitoluenul induce sindromul de hiperactivitate si deficienta de contrare.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca guma de mestecat Fruitella nu este recomandata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sindrom ADHD, persoanelor alergice, astmaticilor, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii ale tractusului digestiv, dermatologice, cardiace, hepatice, renale, celor care sufera de cancer, celor cu probeleme stomatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de consum.


INGREDIENTE

Zahar, baza de guma, (guma arabica – E414 pe eticheta in poloneza) sirop de glucoza, coloranti (dioxid de titan – E171, E102 – tartrazina, carmoizina – E122, galben sunset FCF – E110, indigotina – E132, rosu allura – E129), arome, acidifiant (acid citric – E330), stabilizator (glicerol – E422), agenti de glazurare (ceara carnauba – E903, ceara de albine – E01), pe eticheta in limba poloneza mai este precizat si E321 – butilhidroxitoluen.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente