Ban Ki-Moon, despre incalzirea globala: “Viitorul planetei este in joc”

Ban Ki-Moon, secretar general ONU.

Orasul Durban din Africa de Sud gazduieste, pana vineri, sub egida ONU, o noua Conferinta Internationala asupra Climatului. Dupa o saptamana de negocieri purtate la nivel de experti, conferinta a intrat, de marti, intr-o faza ministeriala.

Matei Visniec:

In mod normal, aceasta reuniune ar trebui considerata de mediile de informare drept evenimentul cel mai important in acest moment pe planeta, intrucat sunt analizate consecintele incalzirii atmosferei. Viitorul copiilor care se nasc acum depinde de capacitatea liderilor politici de astazi de a se mobiliza pentru a reduce poluarea si a modifica raporturile societatii industriale cu mediul inconjurator. Din pacate insa, oamenilor politici nu le pasa de aceasta problema. A spus-o la Durban doamna Corinne Lepage, fost ministru al mediului inconjurator, prezenta la Conferinta cu o delegatie a Parlamentului European. Expresia folosita de doamna Corinne Lepage, care este si candidata la prezidentialele de anul viitor din Franta, a fost chiar mai plastica decat suna traducerea mea: “Dans le monde politique, tout le monde s’en fout complétement!”.

“Situatia este catastrofala pe plan climateric, suntem in scenariul cel mai negru, cu consecinte pe termen mediu extrem de nelinistitoare”. Lepage deplange faptul ca subiectul nu figureaza in dezbaterea electorala din Franta, desi nici Europa nu pare preocupata de fenomenul incalzirii atmosferei (notele agentiilor de rating si criza din Zona Euro sunt de fapt subiectele dominante.

In principiu, cele 190 de tari reunite la Durban, pe malul Oceanului Indian, ar trebui sa ia decizii in prelungirea protocolului de la Kyoto pentru reducerea temperaturii de pe planeta cu cel putin doua grade in anii urmatori. Desi toata lumea este de acord ca trebuie facut ceva, comunitatea internationala ramane divizata cand e vorba de trecut la fapte.

Daca Uniunea Europeana accepta sa faca unele eforturi pentru a trece la o economie “verde”, Statele Unite, Canada, Rusia sau Japonia nu se grabesc sa faca vreun efort. “Viitorul planetei este in joc”, a declarat marti, la Durban, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon. Este un mesaj care nu pare sa fi ajuns la urechile oamenilor politici. Ar trebui, poate, ca acest avertisment sa vina din partea vreunei agentii de rating precum Standard & Poor’s ca sa fie luat in serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *