Banatul vrea energii curate

energie-regenerabilaDupa ce, timp de sute de ani, aceasta vasta arie s-a cladit pe energii clasice, poluante, a sosit vremea ca lucrurile sa se schimbe. Timpul energiilor alternative, ecologice, e demult aici. Este momentul ca si in Caras-Severin, in Banat, in general, sa patrunda cu mai multa vigoare astfel de idei, dar, care sa nu ramana doar la stadiul de idei, ci sa depaseasca discutiile sterile, domeniu in care romanul e maestru.

Ne obliga la asta nu numai imperativele noilor economii, nu doar necesitatile acute de protectie a mediului, dar si serioasa recesiune economica datorata deteriorarii elementului industrial sau caderii pietelor traditionale de produse industriale grele. Civilizatia actuala este, pe masura ce se dezvolta, un tot mai mare devorator de energie, probabil cel mai mare „vampir” energetic pomenit vreodata, iar resursele clasice sunt deja limitate. In alte tari, productia de energie curata – eoliana, solara sau… botanica – este deja la loc de cinste. Ea nu e in masura, deocamdata, sa inlocuiasca in totalitate sistemele clasice, dar poate fi un adjuvant serios. Mai ales ca investitiile in aceasta zona nu sunt deloc mari, fata de cantitatile de energie produse.

Cei care calatoresc in Austria sau chiar si in Ungaria pentru prima oara sunt frapati de adevaratele paduri de instalatii eoliene si de vastele dealuri si campii cultivate cu rapita. Sunt toate semne ale mugurilor unei civilizatii bazate pe energii neconventionale. Banatul, in general, este pe deplin pretabil la astfel de solutii, numai ca nimeni nu le ia foarte in serios. Cei care ar putea produce instalatii eoliene spun ca in Romania nu exista piata pentru ele, dar nu exista pentru ca iesim greu din era „cosului de fum”. Eolienele de pe Semenic sunt relicvele dezamagitoare ale unui experiment nereusit. Unul care a devansat, prin tehnologie, gandirea enegetica din acei ani. Dar asta nu inseamna ca proiectele de genul acesta trebuie abandonate. Caras-Severinul dispune de zone cu vant constant si puternic, care trebuie identificate, bine delimitate si, ulterior, folosite ca atare pentru producerea energiei.

Este tocmai ceea ce si-a propus Consiliul judetean, prin intermediul unui proiect din cadrul Programului de vecinatate Romania – Serbia, pentru ca este vizat pentru acest tip de dezvoltare inclusiv Banatul Sarbesc. Acest proiect legat de evaluarea potentialului eolian din partea Banatului de Sud vine destul de tarziu, din perspectiva noastra, dar e mai bine decat deloc. El urmareste sa identifice exact acele zone in care se poate dezvolta infrastructura eoliana pentru producerea de energie verde, avand in plus, un mare atribut: pastrarea nealterata a mediului natural. Consiliul judetean, impreuna cu factori specializati de la Universitatea „Eftimie Murgu” si cu reprezentanti din Serbia realizeaza o baza de date a arealelor specifice, poate chiar o harta detaliata a acestor zone, care sa conduca, ulterior, la o strategie in domeniu. Este un prim pas in aceasta directie, dar proiectul ar trebui continuat si cu atragerea de investitori pe acest segment. Acestia, creand o industrie eoliana, producand si vanzand energie mai ieftina si ecologica, pot fi acel mult asteptat motor ar dezvoltarii economiei regionale, de care avem atata nevoie. Pentru ca numai asa se poate inchide cercul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *