Barack Obama indreapta SUA spre independenta de petrol

0
404

Presedintele SUA, Barack Obama, a promis ca SUA vor conduce lumea in domeniul schimbarii climaterice si va face din energia ecologica o prioritate.
barack obama
In cadrul unui discurs de zece minute, Obama a devenit primul presedinte american care pune energia verde in topul agendei sale.

„Vom arata clar lumii ca America este gata sa conduca. Sa protejeze clima noastra si securitatea noastra colectiva, trebuie sa organizam o coalitie cu adevarat globala”, a declarat Obama inainte de a semna trei acte privind mediul.

Presedintele a avertizat ca dependenta Americii de petrol „sustine dictatori, plateste pentru proliferarea nucleara si finanteaza ambele parti din lupta noastra contra terorismului”. El considera ca daca problema schimbarii climaterice nu este abordata, „ar putea rezulta conflicte violente, furtuni puternice, catastrofe inevitabile sau micsorarea liniilor de coasta”.

Obama a cerut departamentului Transportului sa puna in aplicare o lege din 2007 ce cere imbunatatirea performantelor de consum la masini pana in 2011. De asemenea, el a mai cerut revizuirea unui act ce impiedica California si alte 13 state in a impune standarde de emisii si mai stricte pentru masini.

Producatorii de masini au facut lobby impotriva unor asemenea masuri, pretinzand ca i-ar forta sa produca doua seturi de autovehicule sau sa limiteze vanzarile cand companii precum GM sau Chrysler deja au nevoie de finantare puternica de la stat.

Arnold Schwarzenegger, guverantorul Californiei, a reactionat cu bucurie la decizia Casei Albe. „Cu acest anunt este clar ca statul California si mediul au un aliat puternic la Casa Alba”.

Iar Mary Nichols, oficialul de mediu al Californiei, estima ca peste jumatate din noile masini vandute in SUA vor fi afectate de noile reglementari impuse in acest mic grup de state-cheie.

Obama a mai cerut Congresului sa adopte planul economic de 825 miliarde de dolari, care include 90 de miliarde pentru cheltuieli pe energia verde. El a declarat ca aceasta va crea 460.000 de locuri de munca verzi in urmatorii trei ani. De asemenea, a subliniat ca va vrea sa dubleze capacitatea de enegrgie din resurse regenerabile si sa faca 75% din cladire guvernamentale mai eficiente energetic.

Obiective CO2

Obama – 2020 – reducerea gazelor cu efect de sera la nivelul anului 1990, iar pana in 2050, reducerea cu 80%

UE – 2020 – reducerea emisiilor cu 20% sub nivelul anului 1990

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.