Peste imbracat in chimicale

Cascavalul ar trebui sa fie principalul ingredient al sosului care imbraca fileul de peste Alaska Pollock, insa are o pondere de doar 2%. Amidonul modificat si uleiul vegetal hidrogenat sunt majoritare, produsul devenind unul periculos pentru sanatate.
peste cu chimicale
Fileul de peste Alaska Pollock este un produs care ar fi fost foarte bun daca nu ar fi avut in compozitie atatea ingrediente nocive. Sosul de cascaval este cel care scade valoarea biologica a produsului. Acesta are in compozitie ulei vegetal hidrogenat in cantitati mari, motiv pentru care inima si ficatul pot fi foarte afectate. Modificarea prin procedee chimice a uleiurilor nu face decat sa puna in dificultate organismul cu descifrarea acestora.

Fosfatii de sodiu si polifisfatii sunt aditivi alimentari care dezechilibreaza balanta calciu-fosfor impiedicand fixarea calciului in oase, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Fileul contine si o cantitate mare de amidon modificat care poate afecta buna functionare a tractusului digestiv.

In compozitia fileului de peste analizat intra si o cantitate mare de sare. Specialistul nostru ne spune ca nu este indicat sa depasim 6 g de sare zilnic, daca vrem sa ne pastram sanatatea inimii, a rinichilor si tensiunea arteriala la valori nor-male. Produsul analizat contine si ingrediente alergene. Astfel, persoanele cu intoleranta la lactoza, cu alergie la soia, telina vor consuma o cantitate mica de produs pentru a testa reactia organismului. Fileul de peste Alaska Pollock este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul are o valoare energetica foarte ridicata. Din aceasta cauza, supraponderalii si obezii trebuie sa consume fileul analizat cu mare precautie. Modalitatea de pregatire a produsului, prin prajire, ii va creste si mai mult valoarea calorica. O alta problema a produsului, este faptul ca „sosul de cascaval” contine doar 2% cascaval, fiind de fapt un amestec din ulei vegetal hidrogenat, amidon modificat, sare si alte substante.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Profesorul Mencinicopschi ne spune analizand compozitia produsului ca acesta nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, renale, hepatice, hipertensivilor, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu dislipidemii, celor cu osteoporoza, celor cu cancer, persoanelor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii dermatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de cantitatea de glucide.

Ingrediente
File de peste Alaska Pollock 45%, sos de cascaval asezonat (lapte praf degresat, cascaval 2%, amidon modificat E1440/E1414/E1410, ulei vegetal hidrogenat, mirodenii, sare, arome naturale (contine lapte, telina), lactoza, condimente (soia, orez, grau), zahar, proteine de lapte, ulei vegetal, amidon de cartof, unt, zer, condimente, vegetale (telina, ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel), agenti de intarire E339 fosfati de sodiu, E452 polifosfat, faina de grau, ulei vegetal, amidon modificat E1440/E1414/E1410, sare, dextroza, arome naturale. Se prepara prin prajire.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *