Barza, urmarita prin satelit din Romania pana in Tanzania

Daca nu avem grija de ea, barza risca sa treaca pe lista pasarilor aflate pe cale de disparitie. Ornitologii romani au aplicat deja un radioemitator pe o barza alba, intentionand ca pe viitor sa repete actiunea de monitorizare.

Barza alba sau cocostarcul este singura pasare de talie mare care isi construieste cuibul aproape de oameni. Specia a inregistrat un declin in decursul anilor trecuti, fapt pentru care mai multe state, printre care si Romania, iau masurile necesare pentru ca barza alba sa nu treaca pe lista speciilor amenintate cu disparitia.

Barza este recunoscuta in credinta populara a romanilor ca fiind pasarea care aduce copiii. Cocostarcul aduce, de asemenea, noroc si bunastare acolo unde isi construieste cuibul, ferind casele de fulgere si este un vestitor al primaverii.

Berzele traiesc in colonii

In lume, exista aproximativ 166.000 de perechi de berze albe, conform ultimului recensamant international al berzei albe efectuat in anii 1994 – 1995. Specia este raspandita in Europa, Africa de Nord, vestul Asiei si o parte a Orientului Mijlociu. Estul Europei este mai populat cu berze albe decat Europa Occidentala. Din Marea Britanie sau tarile scandinave, specia lipseste cu desavarsire.

Desi de-a lungul ultimilor 60 de ani populatia de berze a scazut continuu, in ultimele doua decenii situatia s-a reabilitat datorita masurilor care se iau pentru protejarea ei. Conform unui text de prezentare a berzei, „Vecina noastra, barza alba”, semnat de Kosa Ferenc, profesor doctor la Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii „Babes – Bolyai” Cluj, peste 40.000 de perechi de berze cuibaresc in Polonia, aceasta fiind de altfel tara in care traiesc cele mai multe cupluri. Berzele cuibaresc in colonii, mai ales in zonele care le ofera conditii prielnice de supravietuire.

O colonie de berze este formata din cel putin cinci perechi. Astfel, cea mai mare colonie de berze se gaseste pe acoperisul catedralei din Alfaro, Spania. Acolo mai mult de 100 de perechi si-au facut cuib de-a lungul timpului.De asemenea, in Marchegg, Austria, o colonie formata din 60 de perechi cuibareste exclusiv pe copaci.

Tara noastra, gazda pe timpul verii

In Romania, barza alba face parte din categoria vizitatoarelor pe timpul verii. Pe baza recensamintelor efectuate in ultimii ani, in tara noastra traiesc aproximativ 5.000 de perechi. Cel mai amplu recensamant al cocostarcului a avut loc in tara noastra in anul 2004. Kosa Ferenc precizeaza in studiul sau ca aproximativ o treime din totalul perechilor de berze din Romania cuibaresc in colonii in localitati, „ceea ce constituie un factor important pentru actiunile de protectie si monitorizare a speciei”.

„In Romania au fost identificate 385 de specii de pasari salbatice pana in prezent. Dintre acestea, 109 specii sunt rezidente, 36 – vizitatoare pe timpul iernii, 134 – vizitatoare pe timpul verii. Barza alba este vizitatoare pe timpul verii. Romania este responsabila pentru sapte specii pe cale de disparitie. Barza alba nu este o specie amenintata, este o specie protejata la nivel international de care trebuie sa avem mare grija pentru ca ea sa nu devina rara sau chiar sa dispara la un moment dat”, a spus dr. Dan Hulea, director executiv la Societatea Ornitologica Romana/BirdLife Romania (SOR).

Se intorc la cuiburile lor

In Romania, berzele albe se regasesc cu precadere in campiile joase si zonele umede, de-a lungul marilor rauri. Prof. dr. Kosa Ferenc precizeaza ca cele mai multe berze se gasesc in nord-vestul si sud-vestul tarii, mai ales in judetele Satu Mare si Timis, in depresiunile intramontane din estul si sudul Transilvaniei, in judetele Harghita, Covasna, Sibiu si Brasov, precum si in Lunca Dunarii.

In localitatea Bilbor, barza alba cuibareste chiar la altitudinea de 900 de metri. Localitati foarte populate cu berze albe se afla in judetele Sibiu si Harghita. Cel mai vechi cuib de berze albe din Romania se gaseste in localitatea Gurghiu din judetul Mures. Cuibul a fost construit in 1934, iar in anul 2004, el era inca folosit pentru depunerea oualor si cresterea puilor. Berzele isi construiesc cuiburi in aproximativ opt zile, fiind folosite apoi ani de-a randul. Din cauza reparatiilor, cuiburile ajung si la o inaltime de doi metri.

Stalpii de telegraf, un adevarat pericol

In prezent, aproximativ 80-90 la suta din cuiburile de berze din Romania sunt construite pe stalpii electrici, ceea ce constituie amenintarea principala la adresa speciei. Totusi, in judetul Brasov sau Sibiu, sunt inca multe cuiburi construite pe hornurile caselor. Intr-un sat de pe langa orasul Gura Humorului, satenii au inteles necesitatea protejarii berzei si a convietuirii cu natura, fapt pentru care au amplasat pe stalpii de telegraf roti de car.

Astfel, berzele isi construiesc cuiburile, in tihna, pe aceste roti, fiind totodata ferite de pericolul de a se electrocuta. Totusi, exista cazuri in care oamenii arunca de pe casele lor toate cuiburile de berze, desi prin lege atat barza, cat si cuibul acesteia sunt protejate. Daca este ferita de pericole, barza alba poate trai pana la 15 ani, iar in captivitate, chiar pana la 30. In Romania, cea mai mare longevitate s-a inregistrat la o barza inelata, in 1960, in Delta Dunarii, care a fost regasita dupa 12 ani si sase luni in Tanzania, dupa cum relateaza prof. dr. Kosa Ferenc.

Suporturile metalice de pe stalpi le protejeaza

Pentru ca barza alba sa poata supravietui pe teritoriul tarii noastre, este necesar ca pajistile, fanatele, precum si zonele inundate sa fie protejate. Pe de alta parte, una dintre cele mai mari amenintari la adresa speciei o constituie electrocutarea, avand in vedere ca multe berze isi construiesc cuiburile direct pe firele electrice.

Eventualele scurtcircuite cauzeaza moartea pasarilor, ba mai mult decat atat, din cauza scanteilor, cuibul poate lua foc. In felul acesta si viata puilor este pusa in pericol. In urma unei analize s-a constatat ca, din 4.000 de berze moarte in toata Europa, 70 la suta au murit prin electrocutare. Pasarile se electrocuteaza fie pentru ca nu vad cablul electric, fie din cauza stalpilor de inalta tensiune. Electrocutarea berzei albe poate fi evitata prin folosirea suporturilor metalice, care se monteaza pe stalpii de beton.

Insecticidele, periculoase pentru berze

Berzele noastre se hranesc cu insecte in zonele de iernare din Africa. De aceea, utilizarea insecticidelor constituie o alta amenintare la adresa cocostarcului. Substantele toxice se acumuleaza in timp, in corpul berzelor, fapt pentru care ele mor intr-un timp destul de scurt. Pesticidele sunt la fel de periculoase pentru viata pasarilor. Din cauza compusilor chimici, unele berze nu ajung nici macar la varsta de trei ani.

Berzele, urmarite prin satelit

Pentru salvarea lor, oamenii de stiinta au inceput sa urmareasca migratia berzei albe cu ajutorul unor emitatoare satelitare. Si in Romania, reprezentantii SOR au aplicat un astfel de dispozitiv pe o barza. Au reusit sa-i urmareasca migratia din Targu Mures pana in Tanzania, cand contactul a fost pierdut. „In urma cu ceva vreme am aplicat un emitator satelitar pe un exemplar de barza alba. Monitorizarea a inceput din Targu Mures si am reusit sa pastram contactul pana cand barza a ajuns in Tanzania.

Am aplicat acest dispozitiv pentru a vedea de unde pleaca pasarea, pe unde trece aceasta in Romania, cat ramane la noi in tara si in ce locuri se concentreaza. Pentru ca, in momentul in care le cunoastem zonele de concentrare, putem sa le protejam”, a spus dr. Dan Hulea.

Monitorizarea trebuie sa continue

Specialistii in ornitologie din Romania nu au obtinut foarte multe date privitoare la migratia berzei in urma utilizarii transmitatorului satelitar. Una dintre cauze a fost intreruperea contactului in luna decembrie, astfel incat comportamentul pe timp de primavara nu a putut fi observat.

„Nu am obtinut foarte multe date pentru ca legatura s-a intrerupt undeva in Tanza-nia, in luna decembrie, astfel incat nu am putut observa comportamentul berzei albe pe timpul primaverii. De aceea, astfel de emitatoare se aplica deodata pe mai multe exemplare.

In cazul in care se pierde legatura cu unele exemplare, raman totusi cateva pe care le putem studia pe o perioada mai lunga de timp”, a mai spus ornitologul roman. Totusi, in prezent, in ciuda eforturilor de protectie a speciilor salbatice de pasari, in tarile UE mai mult de 50% din speciile salbatice de pasari au un statut nefavorabil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *