Bataia picioarelor noastre ar putea deveni o sursa valoroasa de electricitate, potrivit oamenilor de stiinta care dezvolta noi modalitati de generare a curentului electric.
Cercetatorii lucreaza la realizarea unor generatoare micute care vor transforma energia kinetica preluata din miscarile zilnice in electricitate. Pentru o astfel de energie se poate folosi bataia inimii unui pacient, trecerea unui metrou si dansul a mii de oameni pe platforme folosite special pentru captarea energiei.
Tehnologia, denumita „culesul de energie”, se testeaza deja la elicoptere si la podelele din discoteci.
In viitorul apropiat, „culegatorii” ar putea fi folositi pentru a reincarca iPoduri sau telefoane mobile, spun oamenii de stiinta.
Dr. Steve Beeby, de la Universitatea Southampton, a declarat pentru ziarul The Observer ca acesta nu este o idee noua. „Anumite ceasuri isi pot incarca bateriile folosind energia kinetica, pentru a nu fi inlocuite atat de des. Noile versiuni sunt, insa, mult mai sofisticate si au un impact mai mare asupra vietii de zi cu zi”, a declarat Beeby.
Fermierii de energie sunt dezvoltati pentru a ajuta si oamenii cu probleme cardiace. La Imperial College, din Londra, dr. Paul Mitcheson lucreaza la un pacemaker ce se incarca constant din bataile inimii.
Un astfel de dispozitiv, spune The Observer, ar insemna ca operatiile de inlocuirea a pacemakerului, efectuate o data la sase-sapte ani, ar putea deveni istorie.
Miscarile dansatorilor sunt folosite pentru crearea energiei in Bar Surya din Londra. Culegatorii cristalini de sub podeaua discotecii creaza mici impulsuri de energie de fiecare data cand dansatorul pune piciorul pe jos. Electricitatea obtinuta astfel este folosita pentru a reduce facturiile barului.
Si cercetatorii militari din Marea Britanie si SUA exploreaza potentialul „culesului de energie”, ce ar putea duce la realizarea unui dispozitiv in bocancii soldatilor pentru a furniza energie in zone indepartate si periculoase.
Sursa: Realitatea TV