BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential

0
307
BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential
BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential

BCR Chisinau va primi prima linie de creditare pentru eficienta energetica in sectorul rezidential

BERD sprijina gospodariile din Republica Moldova in reducerea consumului de energie si micsorarea platilor pentru facturi prin intermediul unui nou proiect: „Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice in sectorul Rezidential din Moldova” (MoREEFF), in valoare de 35 milioane de euro, lansat astazi 18 mai 2012. Acesta reprezinta un nou cadru elaborat cu scopul de a incuraja gospodariile sa utilizeze mai eficient resursele energetice ale tarii si sa reduca costul facturilor la energia pentru uz casnic.

Prima linie de creditare extinsa in conformitate cu MoREEFF reprezinta un imprumut de 3 milioane de euro oferit catre BCR Chisinau pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica din sectorul rezidential in Moldova. Aceasta facilitate urmeaza a fi utilizata pentru creditarea clientilor rezidentiali, contribuind astfel la rationalizarea consumului de energie.

BCR Chisinau este una dintre primele banci cu capital strain din Republica Moldova, subsidiara a BCR Romania, care este membra a Grupului Erste din Austria. BCR Chisinau a fost una dintre cele trei banci din Republica Moldova care a participat in cadrul Programului BERD „Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice din Moldova” (MoSEFF) pentru companiile private.

BCR Chisinau va credita persoanele fizice, gospodariile, grupurile de rezidenti si societatile de servicii energetice pentru a ajuta populatia Republicii Moldova sa economiseasca bani si energie, investind in instrumente de eficienta energetica, cum ar fi izolarea termica a peretilor, acoperisurilor, podelelor, instalarea de cazane, pompe de caldura si alte masuri de economisire a energiei.

Fondurile provenite din cadrul programului MoREEFF BERD vor fi, de asemenea, puse la dispozitia altor banci locale.

Facilitatea cadru este completata prin acordarea unui grant de catre Agentia Internationala Suedeza de Cooperare in Dezvoltare (SIDA) in valoare de 2,3 milioane de euro, oferit in sprijinul dezvoltarii proiectului, precum si un alt grant in valoare de 5 milioane de euro acordat de NIF UE (Facilitatea de Investitii pentru Vecinatate).

BERD a angajat consultanti in cadrul proiectului, cu scopul de a spori gradul de constientizare publica si de a oferi gospodariilor consultanta tehnica cu privire la investitiile in economisirea energiei. Acest lucru va ajuta proprietarii de gospodarii sa treaca de la echipamente si materiale neperformante, de calitate scazuta, la investitii in produse mai eficiente, performante, care vor aduce beneficii mai mari in termen lung.

Moldova ramane a fi una dintre tarile cu cel mai intens consum de energie din regiune, in ceea ce priveste consumul de energie raportat la PIB, cu un grad inalt de dependenta la importul de surse primare de energie. Acest fapt reprezinta o povara semnificativa asupra economiei si mediului inconjurator din Republica Moldova. Initiativele de finantare a eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie sunt, prin urmare, principalele modalitati de a incuraja o utilizare mai rationala a energiei.

„Acest imprumut ilustreaza importanta deosebita pe care Banca o acorda utilizarii mai eficiente a energiei de catre gospodariile casnice si va contribui la reducerea pierderilor, astfel incat, chiar si cu cresterea preturilor la energie, costul pentru caldura sa fie redus in mod considerabil. Acest proiect reprezinta un alt pas in directia imbunatatirii mediului si a standardelor de viata ale oamenilor din Republica Moldova. Ne face, de asemenea, placere sa lucram din nou cu banca partenera, BCR Chisinau, in cadrul acestui nou imprumut pentru eficienta energetica in sectorul rezidential care urmeaza a fi pus in practica cu acelasi succes cu care a fost implementat programul anterior „Facilitatea pentru eficienta energetica” semnat in februarie 2011″, a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Croatia, Belarus si Republica Moldova.

„Implicarea BCR Chisinau in finantarea eficientei energetice in sectorul rezidential, in cooperare cu BERD, va contribui la dezvoltarea economica din Republica Moldova si va asigura sprijinul financiar necesar gospodariilor pentru a reduce costurile de energie si va contribui la cresterea bunastarii personale”, a declarat Sorin Andrei, Presedintele Executiv al BCR Chisinau.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova, a semnat pana in prezent 85 de proiecte investitionale din tara in domeniul energiei, transportului, agrobusiness-ului, industriei generale si sectorului bancar, insumand un angajament total de aproape 636 milioane de euro.

BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiilor in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala. Pentru mai multe informatii, accesati,: www.ebrd.com

BCR Chisinau si-a inceput activitatea in octombrie 1998 ca o subsidiara a BCR, una dintre cele mai importante institutii financiare din Romania. BCR este membra a Grupului Erste din Austria, un grup financiar de inalt nivel, activ in 8 tari din Europa Centrala si de Est. Pentru mai multe informatii, accesati www.bcr.md

P.

Ultimele articole Economie Agentia Moody’s a coborat ratingul a 16 banci spaniole
Agentia de rating Moody’s, a coborat, noaptea trecuta, ratingul a 16 banci spaniole si a pus sub…»
Moneda unica europeana continua sa se deprecieze
Moneda unica europeana este in continua scadere. Pentru astazi, Banca Nationala a Moldovei a…»
BNM atentioneaza: Daca plasati bani in piramida MMM, riscati sa ramaneti fara ei
Banca Nationala a Moldovei face apel la prudenta si atentioneaza populatia , inca o data,…»
Cati bani vor cheltui parintii pentru a-si trimte copiii la taberele de odihna din tara
Peste saisprezece mii de copii se vor odihni in acest an in taberele de vara din tara. M…»
Cad barierele de pe Nistru. Marfurile moldovenesti revin pe piata din Transnistria
Incet, dar sigur, marfurile produse in dreapta Nistrului revin din nou pe piata din regiunea…»
Articole relationate BCR a aderat la sistemul international de transferuri rapide Western Union
Banca Comerciala Romana Chisinau S.A. a aderat la sistemul international de transferuri rapide…»
Cel mai bun proiect de eficienta energetica in agricultura, finantat de BERD prin BCR Chisinau
O companie din raionul Donduseni, specializata in producerea zaharului a reusit sa…»
Vom utiliza resurse energetice la fel de eficiente ca si UE in 10 ani
In 10 ani, tara noastra va utiliza resursele energetice la fel de eficient ca si statele…»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.