UE a interzis in 2009 becurile cu incandescenta de 100W. Becurile ineficiente din punct de vedere energetic vor disparea integral de pe piata din 2016.
Achizitionarea becurilor clasice de 75 W de catre magazinele din Uniunea Europeana va inceta incepand cu 1 septembrie, din cauza ineficientei energetice a acestora, informeaza un comunicat al Parlamentului European, care precizeaza ca vanzarile vor continua pana la epuizarea stocurilor existente.
Modelele clasice de becuri genereaza multa caldura comparativ cu cele noi. In plus, cu noile becuri se economisec bani – chiar daca pretul lor de achizitie este mai mare, durata de viata este de sase pana la zece ori mai mare decat variantele clasice.
Anul trecut, Comisia Europeana a interzis de la comercializare becurile de 100 W, urmand ca de la anul sa fie interzise becurile de 60 W, iar peste doi ani becurile de 40 si 25 W. Becurile ineficiente din punct de vedere energetic vor disparea integral de pe piata din 2016.
Ele vor fi inlocuite de becurile incandescente imbunatatite (clasa C, conform etichetei energetice, lampa cu halogen umpluta cu gazul xenon), becurile incandescente imbunatatite (clasa B, conform etichetei energetice, lampa cu halogen cu strat de protectie pentru radiatii infrarosii), lampile fluorescente compacte (CFL) si diodele electroluminiscente (LED).
Sustinatorii acestor masuri spun ca renuntarea la vechile becuri in Uniunea Europeana ar putea duce la o economie anuala de energie echivalenta cu necesarul energetic al Romaniei. Astfel, s-ar reduce emisiile de dioxid de carbon cu circa 15 milioane de tone anual, contribuind la obiectivul UE de scadere emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020.
Pana in 2020 Bruxelles-ul estimeaza ca se vor economisi anual aproximativ 40 TWh, reprezentand echivalentul consumului inregistrat de 11 milioane de gospodarii europene in aceeasi perioada de timp.
De asemenea, aproximativ 5 miliarde euro vor fi economisiti si reinjectati in fiecare an in economia europeana.
Sursa: Realitatea