Becurile, reciclate doar in jumatate din marile magazine

Numai 10 din 23 de hipermarketuri din tara respecta reglementarile comunitare privind valorificarea becurilor uzate. Unele magazine au incetat sa comercializeze becurile incandescente mai puternice de 65 de wati, pentru a proteja mediul.
reciclarea becurilor
Concluziile ghidului realizat de organizatia Agent Green arata ca Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo si Praktiker sunt magazine responsabile fata de mediu si fata de consumatori in privinta becurilor pe care le vand si fac dovada reciclarii becurilor uzate.

“Cora, Metro si Baumax sunt cu un pas inaintea Guvernului si a Comisiei Europene in ceea ce priveste interzicerea comercializarii becurilor incandescente mai puternice de 65 de wati incepand cu 1 septembrie 2010. Magazinele s-au angajat in scris ca vor elimina astfel de becuri de pe rafturi inca de la 1 ianuarie 2010”, spune reprezentantul Agent Green, Gabriel Paun.

In schimb, Auchan, Carrefour, G”Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas nu au dovedit ca recicleaza becurile. Unele vand chiar si becuri ilegale, fara a afisa pubela barata si identitatea producatorului, mai arata studiul.

Organizatia a verificat daca se are in vedere eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W incepand cu 1 ianuarie 2010, amplasarea in loc public a unor containere de colectare pentru becurile uzate,prezentarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice si tuburi fluorescente, afisarea la loc vizibil a obligatiei legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumparat, comercializarea de becuri fara identitatea producatorului si fara simbolul pubelei barate pe produs, pe ambalaj sau pe instructiunile de folosire.

Corpurile de iluminat vandute cu surse de iluminat incluse in pret au fost demontate pentru verificarea informatiilor despre producator si identificarea pubelei barate.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, rezista pana la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la salvarea climei. Totusi, acestea contin mercur si pot polua mediul atunci cand se sparg.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente