Bibliotecarii ar taia copacii de la intrare

0
412
Bibliotecarii ar taia copacii de la intrare
Bibliotecarii ar taia copacii de la intrare
Bibliotecarii ar taia copacii de la intrare
Bibliotecarii ar taia copacii de la intrare

Copaci si un stalp care incurca, la intrarea spre Biblioteca Judeteana

Desi Biblioteca e nemultumita de accesul dinspre strada Basarab, Primaria refuza sa taie vreun copac.

Angajatii Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai sunt nemultumiti de felul in care arata accesul spre institutia lor din strada Matei Basarab. Responsabilul cu securitatea muncii, Viorel Bancui, a fost cel care ne-a informat despre doleantele institutiei de cultura, in contextul in care iesirea de la Biblioteca pe strada Basarab e destul de periculoasa. Vizibilitatea e scazuta, din cauza arboriloraflati pe alinimentul de pe marginea strazii. Iar masinile circula cu viteza pe aceasta artera. Bancui ne-a relatat acest neajuns in contextul accidentului petrecut pe aceasta strada saptamana trecuta, cand un Mini Cooper a intrat in gardul Parcului Balcescu fara vreo urma de frana, chiar in fata Bibliotecii. Soferul a fost transportat la spital in stare grava.

„Aici au loc destule accidente iar cand iesi de la Biblioteca nu vezi aproape nimic. Accesul e inadecvat, mai cu seama ca acum vor fi tot mai multe institutii in zona. Va fi si Muzeul si se construieste acum si campusul scolar”, ne-a spus Bancui, adaugand ca pe langa copaci ar mai trebui mutat si un stalp de electricitate.

Adrese dupa adrese

Pana acum, trei adrese au fost inaintate catre Primaria Oradea, solicitandu-se taierea a trei copaci la intrarea dinspre strada Basarab. Prima adresa dateaza din 2008, cand director era inca Traian Stef. Municipalitatea era instiintata ca arborii respectivi „pun in pericol circulatia autovehiculelor si par a fi subrezi la vant si furtuni”. A doua adresa a fost semnata de actualul director, Ligia Mirisan, in martie 2010. Pentru aceasta solicitare se mai motiva si prin faptul ca, din cauza copacilor respectivi, nu e sigur ca masinile de interventie ale pompierilor ar putea folosi aceasta cale de acces spre Biblioteca.

La o zi dupa aceasta adresa, municipalitatea raspunde printr-un document semnat de catre viceprimarul Gheorghe Carp si directorul tehnic, Mircea Ghitea. „Nu va putem da acordul nostru pentru taierea copacilor situati pe strada Matei Basarab – intrarea in parcare – datorita faptului ca starea fiziologica a acestora este buna, dar suntem de acord cu executarea unor interventii minimale in coronamentul arborelui ce presupune scurtarea/eliminarea ramurilor uscate”, se arata in adresa Primariei Oradea.

Pare ca pozitia edililor nu a fost de natura sa-i descurajeze pe cei de la Biblioteca, deoarece la finele lunii iunie Ligia Mirisan mai transmitea o adresa catre Primarie, prin care se solicita acelasi lucru -taierea arborilor – precum si unele lucrari de amenajare a parcarii, prin trasarea locurilor de parcare si montarea unor indicatoare de circulatie. Primaria nu s-a mai obosit sa repete refuzul taierii arborilor, limitandu-se la a raspunde aspectelor ce tin de parcare. Carp si Ghitea au transmis Bibliotecii Judetene ca semnalizarile rutiere de pe strada Basarab au fost executate, insa Primaria nu va interveni in parcarea propriu-zisa, deoarece nu e administrata de municipalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.