Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) siMinisterul Mediului si Padurilor, cu sprijinul AFI Palace Cotroceni, anunta deschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa.
Muzeul Deseurilor propune o noua perspectiva asupra impactului pe care-l au „deseurile” asupra vietii noastre cotidiene de la disconfort la amenintare si, mai ales, necesara lor integrare in ciclul limitat si imuabil al resurselor – temporar transformate in obiecte care, erodate de timp devin „deseuri”. Este o fereastra deschisa spre reconsiderarea acestei „faze” pe care o traverseaza resursele de care dispunem si asupra carora intervenim neincetat. Sa putem sesiza ca orice deseu este avatarul unui obiect – odata util si ravnit – este pariul acestui muzeu neobisnuit. Implicit el reprezinta un parcurs initiatic si educativ, incitant pentru minte si mobilizator pentru noi toti. Dintr-o data, tot mai des pomenitele obiective sau obligatii de management integrat al deseurilor, de preventie si reducere, de colectare selectiva, de valorizare capata sens, devin realitati palpabile.
Muzeul va avea – la inceput – 13 zone dedicate diverselor deseuri municipale si fluxuri de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hartie, sticla, metal) la DEEE-uri (deseuri electrice, electronice, electromenajere)- inclusiv surse de lumina arse si baterii, de la biodegradabile la cele periculoase, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolari la colectarea selectiva, de la reutilizari la reciclare.
Printre atractiile muzeului se regasesc: zona de colectare selectiva a ambalajelor, a DEEE-urilor – inclusiv surse de lumina arse si a bateriilor, zona speciala de curs pentru elevii claselor I – VIII, zona de prezentare a portalului www.MentineRomaniaCurata.ro, zona dedicata Ministerului Mediului si Padurilor, 3 zone de prezentare vizuala a problemelor de littering, precum si o zona de expozitii. Una din principalele atractii fiind „Traseul Deseurilor”.
„Toti implicati – toti responsabili ar putea fi motto-ul acestui muzeu. De altfel, impropriu spus muzeu, intrucat exponatele si informatiile, modulele functionale, echipamentele media, agora – un spatiu convivial de dialog, prezenta permanenta a interlocutorilor avizati si nu in ultimul rand participarea unui numar impresionant de actori directi din lumea „deseurilor” fac din aceasta initiativa o adevarata platforma de comunicare, deschisa corpului social in ansamblul sau, de la prescolar la institutii, de la cetatean la antreprenor si de la ONG-uri la administratia locala. Muzeu, deci, in sensul unui memento – adica al unui exercitiu constant al memoriei – premiza oricarui angajament care face din noi fiii cetatii. O poveste cu noi, despre noi, pentru noi”, declara Ilie Brie, Presedintele Asociatiei CEDD.
Accesul in muzeu se va face gratuit, 7 zile din 7, intre orele 12:00 si 22:00.
Locatia: AFI Palace Cotroceni, etaj 1, in zona dedicata copiilor, deasupra magazinului Real.
Va asteptam !
Organizatori: Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, Ministerul Mediului si Padurilor, AFI Palace Cotroce