Deschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa

Deschiderea primului Muzeu al DeÅŸeurilor din Europa
Deschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa
Deschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa

Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) siMinisterul Mediului si Padurilor, cu sprijinul AFI Palace Cotroceni, anunta deschiderea primului Muzeu al Deseurilor din Europa.

Muzeul Deseurilor propune o noua perspectiva asupra impactului pe care-l au „deseurile” asupra vietii noastre cotidiene de la disconfort la amenintare si, mai ales, necesara lor integrare in ciclul limitat si imuabil al resurselor – temporar transformate in obiecte care, erodate de timp devin „deseuri”.  Este o fereastra deschisa spre reconsiderarea acestei „faze” pe care o traverseaza resursele de care dispunem si asupra carora intervenim neincetat. Sa putem sesiza ca orice deseu este avatarul unui obiect – odata util si ravnit – este pariul acestui muzeu neobisnuit. Implicit el reprezinta un parcurs initiatic si educativ, incitant pentru minte si mobilizator pentru noi toti. Dintr-o data, tot mai des pomenitele obiective sau obligatii de management integrat al deseurilor, de preventie si reducere, de  colectare selectiva, de valorizare capata sens, devin realitati palpabile.

Muzeul va avea – la inceput – 13 zone dedicate diverselor deseuri municipale si fluxuri de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hartie, sticla, metal) la DEEE-uri (deseuri electrice, electronice, electromenajere)- inclusiv surse de lumina arse si baterii, de la biodegradabile la cele periculoase, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolari la colectarea selectiva, de la reutilizari la reciclare.

Printre atractiile muzeului se regasesc: zona de colectare selectiva a ambalajelor, a DEEE-urilor –  inclusiv surse de lumina arse si a bateriilor, zona speciala de curs pentru elevii claselor I – VIII, zona de prezentare a portalului www.MentineRomaniaCurata.ro, zona dedicata Ministerului Mediului si Padurilor, 3 zone de prezentare vizuala a problemelor de littering, precum si o zona de expozitii. Una din principalele atractii fiind „Traseul Deseurilor”.

„Toti implicati – toti responsabili ar putea fi motto-ul acestui muzeu. De altfel, impropriu spus muzeu, intrucat exponatele si informatiile, modulele functionale, echipamentele media, agora – un spatiu convivial de dialog, prezenta permanenta a interlocutorilor avizati si nu in ultimul rand participarea unui numar impresionant de actori directi din lumea „deseurilor” fac din aceasta initiativa o adevarata platforma de comunicare, deschisa corpului social in ansamblul sau, de la prescolar la institutii, de la cetatean la antreprenor si de la ONG-uri la administratia locala. Muzeu, deci, in sensul unui memento – adica al unui exercitiu constant al memoriei – premiza oricarui angajament care face din noi fiii cetatii. O poveste cu noi, despre noi, pentru noi”, declara Ilie Brie, Presedintele Asociatiei CEDD.

Accesul in muzeu se va face gratuit, 7 zile din 7, intre orele 12:00 si 22:00.

Locatia: AFI Palace Cotroceni, etaj 1, in zona dedicata copiilor, deasupra magazinului Real.

Va asteptam !

Organizatori: Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila, Ministerul Mediului si Padurilor, AFI Palace Cotroce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *