Biomasa marina – sursa de energie a viitorului?

50psh7bjrxks44conquc2sm97.jpgNumarul speciilor de alge existente in lume este estimat a fi intre 200.000 si un milion. Aceasta diversitate biologica si bogatia algelor in lipide ar putea permite productia de algo-carburanti (numiti si biocarburanti de generatia a treia) prin extragerea zaharului si a uleiurilor.

Potentialul estimat este enorm. Productia este evaluata intre 20.000 si 60.000 de litri de ulei pe hectar in fiecare an, in comparatie cu 6.000 de litri de ulei de palmier, fara riscul de eroziune a solului, precum si fara folosirea de pesticide.

Totusi, utilitatea si randamentul financiar al biomasei ramane de studiat. Multe necunoscute raman de elucidat inainte de a se putea prezice o dezvoltare pe scara industriala a algo-carburantilor. Trebuie identificate suprafetele si speciile exploatabile, precum si metode de reducere a costurilor.

In vederea unei productii industriale oamenii de stiinta trebuie sa identifice speciile exploatabile si sa determine conditiile optime de dezvoltare a acestora. Din pacate putine studii sunt concentrate pe evaluarea suprafetelor de cultura necesare pentru producerea algo-carburantilor sau pe impactul pe care l-ar putea avea cele mai importante culturi de alge asupra mediului inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *