Poate o familie sa traiasca fara masina?

family.jpgDa, familiile pot trai fara masina! Familia moderna petrece mult timp pe drum, ducand copiii in diverse locuri pentru diferite activitati sau achizitionand mari cantitati de marfa de la marile magazine pentru a economisi. Bineinteles, depinde si de locul unde traim; ne putem imagina ca ar fi posibil sa ne lipsim de masina in anumite situatii, in cazul unui cuplu, dar oare in cazul familiilor cu copii? Isi pot invata copiii cu transportul public? Sau cu sesiuni de cumparaturi care implica mers pe jos sau cu bicicleta? Poate o familie obisnuita sa traiasca fara masina?

Cecilia Kingman, mama singura, a reusit. Are doi copii si o viata fara masina. Copiii Ceciliei spun acum ca tocmai faptul ca au crescut fara masina i-a adus mai aproape, ca familie, si numai atat, ci i-a si ajutat sa aiba un program mai relaxat, o constiinta „eco” si un puternic simt al propriei independente si capacitati. „S-au obisnuit de mici cu transportul in comun, iar pe cand erau la gimnaziu erau deja capabili sa mearga oriunde in oras singuri”, spune ea.

O astfel de experienta poate fi foarte benefica, numai exemplul unui trai la tara creand o relatie mai stransa intre copii, deci eliminarea masinii din viata de familie avand desigur un efect asemanator.

Asa cum afirma si Cecilia: „Am ajuns sa sprijinim producatorii locali, datorita faptului ca magazinele mari erau mai departe, deci mai greu accesibile. Ne-am cumparat alimentele necesare o data la cateva zile, deci am avut o dieta mai sanatoasa. Majoritatea prietenilor copiilor mei locuiau in apropiere, pentru ca nu puteam sa ii duc la distante mari, ceea ce ne-a ajutat sa ne cunoastem cartierul, acest lucru aducand beneficii nu doar familiei noastre”.

Asemanator cu modul in care o familie se intereseaza de scoli atunci cand se muta intr-un alt loc, tot asa ar trebui sa se gandeasca si la cat de mult acesta le impune nevoia unei masini.

Desi ar putea parea ca plasticul sau hartia influenteaza mediul in mod negativ, totusi Union of Concerned Scientists avertizeaza asupra faptului ca cele mai importante decizii pe care le luam, ca indivizi, prin care influetam mediul, sunt in numar de trei: sa conducem mai putin, sa consumam mai putina carne si sa locuim in case mai mici si mai bine organizate!

Si da, o familie poate sa traiasca fara o masina, cu conditia sa fie sprijinita de comunitate.

Sursa : http://ecochildsplay.com/2010/04/14/can-a-family-live-car-free/#more-7664 16.04.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *