40 de exper?i sustin dezvoltarea durabil? prin ecoturism la Ro?ia Montan? intr-o scrisoare publica
40 de experţi sustin dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană intr-o scrisoare publica
Blocarea proiectului Rosia Montana, cea mai incurajatoare veste privind sistemul judiciar din Romania

Compania miniera canadiana ”Gabriel Resources” nu a reusit ”sa cumpere” sistemul judiciar din Romania, care a blocat-o refuzandu-i autorizatia de planificare. Aceasta este cea mai incurajatoare veste cu privire la sistemul juridic din Romania din ultimii 20 de ani, este de parere Rupert Wolfe-Murray, semnatarul articolului publicat luni pe blogul website-ului Huffington Post UK, relateaza Agerpres.

Coruptia, saracia, cainii vagabonzi, orfelinatele – acestea sunt impresiile pe care cei mai multi oameni le au despre Romania, o tara est-europeana de 19 de milioane de locuitori, stat membru al UE din 2007, noteaza autorul mentionat. Cei care cunosc tara mai bine apreciaza oamenii prietenosi, dar sunt exasperati de coruptia din sectorul public vast. Chiar si sectorul caritabil redus al Romaniei a fost corupt de o populatie care a invatat ca cel mai rapid mod de a realiza lucrurile este de a mitui oficiali prost platiti. Investitori lipsiti de scrupule au acum ocazia sa faca ce isi doresc in Romania, subliniaza Wolfe-Murray.

Cu un astfel de cadru nepromitator este socant sa vezi ca o asociatie de locuitori din satul transilvanean Rosia Montana – Asociatia Rezidentilor care a organizat campania ”Salvati Rosia Montana” – a reusit sa blocheze o mina de aur in valoare de mai multe miliarde de dolari, un proiect care va distruge trei sate si va crea cel mai mare lac de cianura din Europa. Protestatarii spun ca apele subterane din intreaga regiune vor fi contaminate, iar in cazul in care barajul de cianura se va rupe va otravi Dunarea si Marea Neagra.

Ceea ce este remarcabil privind victoria asociatiei locale este faptul ca ”Gabriel Resources” a investit sute de milioane de euro intr-o campanie de marketing national, care promite mii de locuri de munca si miliarde de euro in taxe (o promisiune contestata de oponenti). Potrivit autorului articolului, compania canadiana beneficiaza de sprijin indulgent din partea consiliului local si judetean, a presedintelui tarii Traian Basescu si a majoritatii media nationale. Dar ea nu a reusit sa cumpere sistemul juridic, care a blocat-o, iar aceasta este cea mai incurajatoare veste cu privire la sistemul judiciar din Romania din ultimii 20 de ani.

Cum a fost posibil ca o mana de fermieri si voluntari, care opereaza pe baza unui buget foarte mic, fara acces la mass-media nationale, sa poata bloca una dintre cele mai mari investitii din Romania? Rupert Wolfe-Murray s-a dus in satul de munte indepartat Rosia Montana, situat in Muntii Apuseni din vestul Romaniei, pentru a afla raspunsul.

Asociatia Rezidentilor care a provocat o atat de mare de durere de cap companiei miniere canadiene se numeste Alburnus Maior. A fost infiintata de Eugen David, un fermier local din Rosia Montana. David i-a spus autorului articolului cum a reusit blocarea, impreuna cu aproximativ 50 de sateni, care au refuzat toti sa-si vanda proprietatile companiei miniere ce a demolat trei sate si patru munti (dintre care unul contine mai multi kilometri de galerii miniere antice romane). Acest refuz de a vinde a fost un ghimpe in coasta companiei miniere, deoarece a inceput sa cumpere proprietati locale cu peste 10 ani in urma.

David a afirmat ca “cea mai buna arma a noastra a fost de a contesta proiectul de exploatare a aurului in instanta de judecata” – o abordare care este mult mai eficienta decat protestele zgomotoase obisnuite in strada (sau online). In luna aprilie a acestui an a obtinut decizia definitiva la Curtea de Apel Alba Iulia, care a declarat planul de “urbanism” al companiei (baza pentru toate autorizatiile ulterioare) nul si neavenit. Aceasta decizie a fost confirmata de ministrul roman al mediului, Rovana Plumb, fost parlamentar european, care a semnat petitia anti-cianura in minerit in Parlamentul European.

Dar compania miniera refuza sa recunoasca infrangerea. Este ca la supermarketurile din Marea Britanie care ”fileaza” consiliile locale pana cand sunt alesi consilieri ingaduitori. Dupa ce a fost invinsa in instanta de judecata la inceputul acestui an, compania le-a spus investitorilor de acasa ca totul este bine, ca aceasta hotarare devastatoare a instantei este, de fapt, lipsita de relevanta, iar ea este pe punctul de a obtine toate autorizatiile de care are nevoie. Deoarece povestea este complexa (o mare parte din contractul initial este clasificat ca secret de stat) si se deruleaza din 1995, mass-media nu sunt interesate de investigarea ei in mod corespunzator, in opinia semnatarului articolului. Drept urmare, compania miniera poate monopoliza media cu varianta sa a adevarului.

Sectorul de voluntariat din Romania incepe sa-si gaseasca vocea. Asociatia “Salvati Rosia Montana” are doar 60 de membri, toti rezidenti in satul amenintat, dar are peste 50.000 de fani pe Facebook si sustine ca o majoritate a romanilor o sprijina. La fel ca majoritatea organizatiilor de caritate din Romania, nu are acces la design profesionist, servicii de PR si de comunicare – pana in acest an cand agentia ”Papaya Advertising” cu sediul la Bucuresti a produs un clip de campanie pro-bono stralucit, care foloseste un concept inspirat de Holocaust (si o actrita de origine evreiasca care a interpretat-o pe Maria in filmul lui Mel Gibson ”Patimile lui Hristos”, Maia Morgenstern) pentru a se opune proiectului minier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here