Blocurile de locuinte din Romania consuma de 8 ori mai multa energie ca media UE

0
533
Blocurile de locuin?e din România consum? de 8 ori mai mult? energie ca media UE
Blocurile de locuinţe din România consumă de 8 ori mai multă energie ca media UE
Blocurile de locuinte din Romania consuma de 8 ori mai multa energie ca media UE
Blocurile de locuinte din Romania consuma de 8 ori mai multa energie ca media UE

Cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media tarilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare si a faptului ca respectivele cladiri nu sunt izolate in mod corespunzator, se arata in raportul „European Semester” ce contine recomandarile de tara facute de Comisia Europeana fiecarui stat membru, transmite asociatia Terra Mileniul III.

Potrivit raportului, Romania este a treia cea mai energo-intensiva economie din UE, cu o intensitate energetica de 2,5 ori mai mare decat media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arata ca integrarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale pe pietele UE este, in continuare, incompleta si nu au fost inca realizate interconexiunile transfrontaliere ale retelelor de gaze.

Analiza confirma faptul ca in Romania, concurenta si eficienta sunt reduse in sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia si transporturile. „Lipsa de eficienta si cadrul de guvernanta lipsit de transparenta al intreprinderilor detinute de stat in aceste sectoare reprezinta o provocare importanta”, se arata in document.

Ceea ce nu au inteles Guvernele Romaniei in ultimii 10 ani este tocmai faptul ca puterea economica a unui stat nu se masoara in consumul de energie. Dimpotriva, tocmai faptul ca avem un potential atat de mare de eficienta energetica ar trebui sa devina prioritar in politicile energetice nationale, in loc sa ne grabim sa adoptam tehnici atat de controversate precum fracturarea hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenta energetica”, a declarat Ioana Ciuta, director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III.

Recomandari pentru Romania:

Una dintre recomandarile facute Romaniei de expertii Comisiei Europene (CE) este promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare. De asemenea, se recomanda continuarea reformei guvernantei corporative in cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei si transporturilor.

Ca sa reduca pierderile si sa devina competitiva, Romania trebuie sa adopte un plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor, sa dereglementeze preturile la gaze si la electricitate si sa imbunatateasca eficienta energetica. Totodata, tara noastra trebuie sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze, mai transmite Terra Mileniul III.

European Semester este un instrument de supraveghere preventiva a politicilor economice si fiscale ale statelor membre, prin care acestea sunt evaluate de Comisia Europeana inainte de a fi adoptate de statele respective.

Denumirea de „semestru” vine de la perioada de 6 luni in care sunt analizate politicile bugetare si structurale ale statelor membre, in scopul identificarii dezechilibrelor aparute sau iminente, care ar incalca normele stabilite de Pactul de Stabilitate si Crestere (PSC). In felul acesta, in paralel cu pregatirea deciziilor bugetare in fiecare stat membru, se poate derula si o anumita coordonare, asa incat economia europeana, pe ansamblul ei, sa-si asigure stabilitatea si cresterea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.