BM: Agricultura romaneasca este fragmentata si invechita

Agricultura romaneasca este fragmentata si invechita, necesitand investitii majore la capitolul competitivitate, Politica Agricola Comuna (PAC) putand oferi multiple beneficii fermierilor romani, atat financiare, cat si de integrare si de stabilitate, considera Banca Mondiala (BM). BM -transmite Mediafax – arata, in Strategia de Parteneriat cu Romania pentru 2009 – 2013, ca, datorita PAC, Romania beneficiaza de fonduri in valoare de 14,5 miliarde de euro, in perioada 2007-2013.agricultura

Astfel, fermierii romani pot profita de oportunitatile pietei integrarii, precum si de stabilitatea si previzibilitatea oferite de Politica agricola comuna. Acest lucru ar permite Romaniei sa se ocupe de problemele de competitivitate si restructurare ce caracterizeaza agricultura, noteaza BM.

De la adoptarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala, Romania a facut progrese in ceea ce priveste absorbtia de fonduri PAC, dar absorbtia propriu-zisa de catre fermieri, impactul asupra restructurarii si dezvoltarea economica rurala trebuie monitorizate in continuare pentru a trage o concluzie, se mai arata in document.

BM ramane activa in agricultura romaneasca prin trei proiecte: unul legat de calitatea terenurilor si de absorbtia fondurilor UE, altul ce isi propune sa imbunatateasca competitivitatea si un al treilea referitor la reabilitarea sistemelor de irigatie si cresterea productivitatii. Banca Mondiala propune ca departamentele guvernamentale responsabile de agricultura si dezvoltare rurala sa isi imbunatateasca performantele prin asistenta tehnica si munca analitica. Raportul mai arata si faptul ca, in ciuda terenurilor arabile extinse si a climei favorabile, agricultura romaneasca este fragmentata si invechita, necesitand investitii majore la capitolul competitivitate. IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) va sprijini acest sector, sperand in atragerea de investitii din partea comunitatii financiare, se mai arata in document. Consiliul Directorilor Executivi ai BM a aprobat, joi, acordarea unui imprumut de 300 de milioane de euro pentru Romania, care face parte dintr-un program propus de finantare in valoare de un miliard de euro, pentru a ajuta la atenuarea efectelor crizei economice globale si la reluarea proceselor de crestere economica si convergenta.

Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente