O sansa mare pentru Retezat, o ocazie imensa pentru Romania

0
366

Parcul National Retezat (PNR) are sanse sa intre in faza semifinala a selectiei din campania mondiala organizata pentru desemnarea celor 7 minuni naturale ale lumii, proces care se va termina in 2011. Administratorii PNR sunt de parere ca Retezatul ar putea deveni o importanta sursa de venituri pentru economia locala, dar si un punct important al Romaniei turistice.retezat

Duminica dupa-amiaza, Parcul National Retezat ocupa pozitia a 12 -a in clasamentul provizoriu de pe site-ul Fundatiei New Seven Wonders (N7W) (www.new7wonders.com), organizatia care deruleaza campania.

Este vorba despre aceeasi fundatie prin intermediul careia, in 2007, peste 100 de milioane de votanti de pe intreaga planeta au desemnat cele 7 minuni contemporane cladite de om. Pentru a intra in „semifinala” selectiei, Retezatul trebuie sa se claseze cel putin pe locul 11, iar perioada de vot ia sfarsit in noaptea de marti spre miercuri la ora 24.00 GMT (02.00 – ora Romaniei).

„Daca Retezatul intra in semifinala si, Doamne-ajuta, merge si-n finala, va fi un real castig. Obiectivul devine mult mai cunoscut si va fi mai usor pentru el sa se obtina fonduri pe programe de mediu. In ultimii ani au venit din ce in ce mai multi straini aici si, in special austriecii si elvetienii, ne-au spus sa nu facem aceeasi greseala pe care au facut-o ei cu ani in urma, adica sa nu ne apucam sa punem telescaune si telecabine. Este o zona salbatica de o rara frumusete si asa trebuie sa ramana”, spune seful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu.

Florina Crisan, purtatorul de cuvant al Administratiei PNR, spune ca de o eventuala reusita in cadrul campaniei N7W ar putea beneficia intreaga tara. „Noi vrem ca un eventual succes sa foloseasca Romaniei in general. Apoi scopul economic este urmatorul: turistii sa vina si sa-si lase banii la poalele Retezatului, in tara Hategului si in Valea Jiului, iar pe Retezat sa faca doar cate o excursie, la pas, cu rucsacul in spate. Retezatul e o minune a naturii recunoscuta si apreciata de organizatiile internationale din domeniu si asa trebuie sa ramana”, adauga Florina Crisan.

Cum se voteaza

Votul on-line se deruleaza pe site-ul www.new7wonders.com. Fiecare utilizator trebuie sa completeze cu grija toate campurile din „formular” si sa aleaga sapte dintre nominalizari. Pentru ca votul sa fie valid, trebuie accesat mesajul de raspuns primit pe adresa de e-mail oferita de utilizator in formularul initial. Cei care doresc sa voteze telefonic o pot face formand 0441 77 312 40 – 41. Dupa mesajul de intampinare trebuie introdus codul alocat Retezatului – 541. Din motive tehnice, votul telefonic se deruleaza insa destul de greu. Procedura de vot este explicata detaliat si pe site-ul Administratiei PNR – www.retezat.ro.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.