Bolivia se pregateste sa lanseze o bautura gazoasa pe baza de coca

0
316

Guvernul Boliviei vrea sa extinda cultura de coca prin lansarea unei bauturi gazoase pe baza frunzelor acestei plante, in pofida temerilor legate de extinderea in paralel a cocainei, derivata din aceeasi planta.frunze de coca

Departamentul de Dezvoltare a informat ca analizeaza propunerea cultivatorilor de coca, prezentata saptamana trecuta. S-a sugerat numele „Coca Colla”, joc de cuvinte care se refera la porecla locuitorilor din centrul tarii, „collas”, relateaza AFP.

Ministrul Victor Hugo Vasquez a declarat ca proiectul de bautura intereseaza statul, in cadrul politicii sale de industrializare a plantei coca, in afara altor utilizari posibile: infuzii, fainuri, prajituri, lichioruri, pasta de dinti pe baza de coca. Potrivit unei surse ministeriale, productia ar putea incepe peste patru luni, insa statul nu s-a hotarat inca daca sa fie o campanie publica sau una comuna cu cultivatorii.

Bautura gazoasa ar fi de culoare inchisa si ar avea eticheta rosie, plasandu-se astfel in concurenta cu Coca Cola, a carei reteta initiala, lansata la sfarsitul secolului al XIX-lea, continea extras din frunze de coca.

Proiectul bauturii andine se inscrie in strategia „coca” a presedintelui Evo Morales, ales pentru un al doilea mandat prezidential, pana in 2015. Seful statului, el insusi fost cultivator de coca, si-a propus ca aceasta planta, printr-o noua punere in valoare, sa fie unul din simbolurile cheie ale „indianizarii” Boliviei. Frunza de coca, mestecata pentru a combate foamea si raul de inaltime, infuzata sau folosita in ritualurile din Anzi de mii de ani, a fost ridicata la rang de „patrimoniu cultural” si de „factor de coeziune sociala” in noua Constitutie din 2009, relateaza Agerpres.

Bolivia a fost in 2008 al treilea producator mondial de cocaina, potrivit datelor ONU.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.