Acordul de mediu pentru prima exploatare miniera cu cianuri de pe raza regiunii Vest a facut deja o victima. Ministrul Rovana Plumb a cerut demiterea directoarei Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, Gabriela Lambrino. 1.653 de tone de cianura pe an, timp de 16 ani, vor fi folosite pentru extragerea aurului si argintului de la Certej, judetul Hunedoara. Reziduurile cu otravuri si metale grele vor fi decantate intr-un iaz intins pe 63 de hectare.
Acordul de mediu pentru prima exploatare miniera cu cianuri de pe raza Regiunii Vest, mai exact a zacamantului de aur si argint de la Certej, judetul Hunedoara, a fost emis inca de la inceputul lunii iulie, insa scandalul mediatic legat de impactul devastator asupra mediului, clamat de cateva organizatii ecologiste, a izbucnit abia in aceasta saptamana.
„Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania”, se arata in comunicatul dat publicitatii de catre trei asociatii, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation.
Ministrul a aflat abia acum…
Reactia ministrului mediului, Rovana Plumb, a fost imediata, o prima masura fiind solicitarea adresata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, pentru demiterea Gabrielei Lambrino din functia de director al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Timisoara.
Totodata, Plumb „a dispus prin ordin verificarea, in regim urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, judetul Hunedoara, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, asa cum se precizeaza sec in comunicatul emis de minister, comunicat in care se mai spune ca „daca se va constata ca acordul nu a fost emis in conformitate cu legea, acesta se va anula”.
Penibil este, insa, faptul ca sefa Ministerului Mediu si Padurilor a aflat doar din presa despre acordul care fusese emis hat, in 9 iulie, ba chiar postat inca de atunci pe site-ul ARPM Timisoara.
Proiectul de la Certej seamana cu cel de la Rosia Montana
„Cerem USL-ului si Guvernului Romaniei sa isi asume public aceasta decizie, emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri si sa explice tuturor romanilor beneficiile sale de mediu, economice si sociale”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.
Proiectul de exploatare de la Certej este asemanator celui propus la Rosia Montana, fapt care explica mai bine luarea de pozitie din partea organizatiilor ecologiste.
Exploatatia miniera de la Certej se intinde pe o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu, cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona, dar cu utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani!
Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber, avand o intindere totala de 63 de hectare.
Acordul de mediu nu e echivalent cu dreptul de exploatare
Acordul de mediu nu inseamna automat dreptul de a incepe exploatarea, ci doar indrituieste compania Eldorado Gold Corporation sa isi amenajeze cladirile necesare activitatii, sa pregateasca iazul de decantare si sa talazuiasca malurile acestuia.
Dreptul de exploatare poate fi acordat doar de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Precizarile au fost facute pentru „Renasterea banateana” chiar de catre Gabriela Lambrino, directoarea care ar urma sa elibereze functia ca urmare a acestui scandal: „Procedura pentru emiterea acordului de mediu a inceput inca din 2007 si a avut doua etape: una transfrontaliera si una nationala. De acordul transfrontalier s-a ocupat ministerul, iar de procedura nationala, agentia regionala de mediu. Dosarul pe care l-am avut noi a fost foarte consistent si cuprindea rapoarte legate de impactul asupra mediului, intocmite atat de specialisti romani, cat si straini. Un functionar nu poate contrazice un expert, iar dosarul continea toate documentele cerute de lege”
Ecologistii se opun vehement exploatarilor miniere cu cianuri
Exploatarea aurului cu tehnologia care implica utilizarea cianurilor este controversata.
Organizatiile ecologiste de pretutindeni o condamna, din cauza impactului serios asupra mediului, dar cei mai multi dintre specialistii in minerit o agreeaza, datorita rentabilitatii economice mult mai ridicate fata de tehnologia traditionala. Localitati precum Certej (judetul Hunedoara), Bucium (Alba), Tautii Magheraus (Maramures), Baia de Cris (Hunedoara), Rosia Montana (Alba) si Rovina (Hunedoara) sunt doar cateva dintre zonele din Romania in care sunt situate cele 150 de perimetre unde diverse firme au sapat dupa aur in ultimul deceniu, dupa cum rezulta din datele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
Cele mai importante cantitati de aur au fost gasite, de-a lungul vremii, in asa-numitul patrulater aurifer al Romaniei.
Este vorba de o zona din Muntii Apuseni, care cuprinde minele din zona Rosia Montana, Bucium, Baia de Aries, Almas, Brad si Sacaramb.