– CE BEM, CE MANCAM

Colorantii E 120, E 122 si E 124 sunt cei care redau aproape fidel culoarea murelor si a zmeurei. S-a mai adaugat si ceva aroma artificiala, si copiii au iluzia ca mananca un desert din fructe. Parintii sunt sfatuiti sa citeasca totusi eticheta.

Fruittella Berry sunt “bomboane gumate cu suc de fructe – zmeura si mure”. Ingredientul principal al produsului este zaharul, urmat de “sirop de gluzoza, gelatina, ami-don modificat (unul dintre E 1404, E 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422), suc de fructe 4% (me-re, zmeura, mure), in proportie va-riabila, acidifiant: acid citric E 330, gelifiant: guma arabica E 414, zahar invertit, arome, coloranti: car-min E 120, carmoizina E 122, ro-su ponceau 4R E 124 a, carbune ve-getal medicinal E 153, agent de glazurare: ceara de albine E 901a.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie bomboanele analizate: “Produs zaharos gumat compus in principal din glucide cu index glicemic foarte ridicat, zaharoza, sirop de glucoza, zahar invertit si glucide polimerice: amidon, legat cu gelatina, suc de fructe 4% si o intreaga serie de aditivi alimentari (E-uri)”. Acestea din urma fac parte din categoria acidifiantilor, gelifian-tilor, colorantilor, agentilor de gla-zurare.

Analizand ingredientele de pe eticheta produsului, specialistul nostru ne spune ca acesta are un profil nutritional extrem de de-zechilibrat, fiind format practic din glucide cu index glicemic foarte ridicat, periculoase pentru sa-natate. Dintre aditivii utilizati re-marcam colorantii sintetici azoici: azorubina E 122 si rosu Pon–ceau 4R E 124. Acestia sunt in-criminati in declansarea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), in aparitia urticariilor, edemelor si in cresterea riscului de cancer. Cei doi aditivi sunt interzisi persoanelor care sunt sensibile la aspirina.

CONCLUZII. In urma anali-zei etichetei acestor bomboane, profesorul doctor Mencinicopschi nu il recomanda copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, su-pra-ponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, persoanelor care sufera de afectiuni dermatologice, celor cu maladii hepatice, suferinzilor de boli renale, alergicilor, astmaticilor, persoanelor care sufera de diferite tipuri de cancer, celor cu sindrom de deficienta de concentrare si hiperacti-vitate (ADHD).

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here