CE BEM, CE MANCAM
Conservantul E 320 este unul foarte periculos. In combinatie cu margarina, efec-tele acestuia se potenteaza, sanatatea consumatorilor fiind pusa in pericol.
Covrigeii analizati au fost de-numiti de pro-du-ca-torul Pa-vi „simpli””. Compozitia lor arata ca au trecut prin ceva procese industriale. De pe eticheta citim urmatoarele ingre-diente: „faina de grau, margarina vegetala, sare, ulei vegetal, droj-die, antioxidanti BHA E 320, emulgatori mono si diglicedie ale acizilor grasi E 471″”. 100 de grame de co-vrigei aduc organismului un aport de 10 g proteine, 10,18 g lipide, 75 g glucide si 402.25 kcal/1684075 kj calorii.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheroghe Mencinicopschi descrie covrigeii analizati: „produs de pa-nificatie obtinut din faina de grau si grasimi vegetale modificate fara a se specifica procedeul de obtinere (margarina din grasimi hidrogenate sau interesterificate) si cu aditivi alimentari””. Dintre acestia, BHA (butilhidroxianisol) E 320 este foarte periculos. Acest antioxidant artificial poate provoca alergii, somnolenta, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), poate avea efecte estrogenice (feminizat). De asemenea este potential cancerigen, in functie de sensibilitatea fiecarui consumator. Toate aceste efecte adverse sunt amplificate mai ales in prezenta grasimilor modificate chimic.
Produsul are o densitate ca-lo-rica foarte ridicata 402.25 kcal/100 g si o incarcatura gli-ce-mica inalta, periculoasa pentru pancreasul endocrin, care este fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada mai mica de timp, atrage atentia specialistul nostru.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor in-sarcinate si care alapteaza, per-soa-nelor care sufera de afectiuni car-diace, hepatice, renale, celor cu hi-pertensiune, alergicilor, ast-ma-tici-lor, suferinzilor de diferite ti-puri de cancer. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide din produsul analizat si vor cere sfatul me-dicului inainte de consum. Covri-geii sunt in-terzisi celor care sufera de ce-li-a-chie, din cauza continutului de glu-ten.
Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata”” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National