Vremurile moderne au bagat pana si borsul la plic. I-au adaugat aditivi alimentari, i-au pus si niste grasimi vegetale, insa nu au reusit decat sa faca o imitatie nesanatoasa.
Knorr Bors Magic cu smantana este un preparat care vrea sa inlocuiasca traditionalul bors romanesc, numai ca foloseste ingrediente care nu au nimic de-a face cu reteta bunicii.
De pe eticheta aflam ca cei de la Knorr au facut borsul magic din: „maltodextrina din porumb 21%, grasime vegetala, zer pudra, acidifianti (acid citric E330, acid lactic E270, citrat trisodic E331), faina de grau 7,5%, smantana pudra 5%, potentiator de aroma (monosodiu glutamat E621), zahar, condimente (radacina de leustean, seminte de telina), patrunjel frunze 1%, agent de ingrosare (guma de guar E412), maltodextrina din cartofi, ulei vegetal, arome”.
ANALIZA. Borsul autentic este un produs traditional obtinut din tarate de grau printr-un proces de fermentatie cu o microflora specifica (huste) cu virtuti probiotice. Produsul analizat nu se poate incadra in aceasta categorie, deoarece nu a fost obtinut printr-un proces de fermentatie si, in consecinta, nu poate avea caracteristicile nutritionale binefacatoare ale borsului natural.
Borsul contine o forma de amidon hidrolizat, maltodextrina, cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, analizand eticheta produsului. De asemenea, din reteta acestui bors nu lipsesc aditivii alimentari din categoria acidifiantilor, potentiatorilor de aroma si agentilor de ingrosare. Dintre aditivii alimentari folositi E621, monosodiu glutamat este cel mai periculos pentru sanatatea consumatorilor. Printre efectele sale putem enumera dureri de cap, greturi, varsaturi, ameteli, palpitatii, oboseala. Mai mult, este unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuala, asa incat in organismul nostru intra o cantitate suficient de mare de E621.
Avand in vedere compozitia, putem spune ca produsul analizat imita doar gustul borsului autentic natural, nu si calitatile acestuia.
CONCLUZIE. Produsul poate fi utilizat ocazional atunci cand nu avem timpul sau posibilitatea de a procura bors natural fara conservanti sau alti aditivi artificiali.
Sursa: Jurnalul