Bors este prima comuna din Bihor independenta energetic

Borș este prima comună din Bihor independentă energetic
Bors este prima comuna din Bihor independenta energetic
Bors este prima comuna din Bihor independenta energetic

In primii cinci ani de functionare a parcului, administratia comunei nu are voie sa vanda surplusul de energie. Din 2019, acest lucru este permis. Autoritatile locale au preconizat ca in fiecare an ar putea sa incaseze la buget 500.000 de euro.
Care e mecanismul profitului? Energia produsa in parc va ajunge in reteaua nationala de electricitate si este compensata automat in factura. Daca va produce energie peste necesarul propriu, primaria va primi certificate verzi. Acestea ar urma sa fie tranzactionate pe piata si suma care ar putea fi astfel incasata este apreciata la o jumatate de milion de euro anual.
Proiectul a fost posibil si datorita unui primar, Geza Batori, cu experienta si viziune. Inginer electromecanic, Batori a vrut sa valorifice oportunitatea data autoritatilor locale de a produce energie verde. A optat pentru parcul fotovoltaic in detrimentul unui proiect prin care valorifica apa geotermala dintr-un simplu calcul: apa trebuie platita statului roman, in timp ce razele soarelui sunt, deocamdata, gratuite. Constructia parcului voltaic din Bors a inceput in 2013 printr-un proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Valoarea lui: 2,5 milioane de euro, iar contributia Primariei a fost de 2% din valoarea proiectului.

Nevoia realizarii acestei investitii a pornit de la cheltuielile mari pe care administratia locala le avea, 5-6% din buget pentru factura de energie. Functionarea statiei de epurare, asigurarea curentului electric in scoli, gradinite, dispensar, in Primaria Bors, iluminatul stradal sunt asigurate de parcul fotovoltaic care a intrat recent in functiune. 4.168 de panouri desfasurate pe 5 hectare vor asigura independenta energetica pentru toate institutiile din Bors.

Conform secundului de la Primaria Bors, parcul fotovoltaic a fost predat la mijlocul saptamanii trecute, iar inaugurarea oficiala va avea loc in aproximativ o saptamana. Lucrarile au inceput in 2013, iar perioada de executie a proiectului a fost de 17 luni. „Este la momentul de fata singurul in administrarea autoritatii locale” sustinea la momentul lansarii proiectului Sandor Lukacs, managerul de proiect. Intre timp, comuna Osorhei a mai realizat un astfel de parc, pe acelasi program. Comuna Bors este prima din Bihor, dar si din regiunea de nord-vest a tarii, care a obtinut prin propriile forte bani nerambursabili pentru un proiect energetic. Autoritatile locale au primit din partea Uniunii Europene 20 de milioane de lei pentru parcul fotovoltaic cu o capacitate de un kilowatt pe ora. Primaria Bors este obligata sa intretina parcul fotovoltaic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *