Botanoiu (MADR): Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

Bot?noiu (MADR): România poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei
Botanoiu (MADR): Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei
Botanoiu (MADR): Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei pentru ca are cantitatea cea mai mica de azot utilizata la hectar, aceasta fiind de peste 20 de ori mai mica decat in Olanda, a declarat, sambata, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Daniel Botanoiu, la Festivalul ECO organizat la Muzeul Satului din Capitala.

„Investitiile foarte bine dirijate in sector, cu urmarirea efectelor si cu corectarea lor in timp, ne va permite sa fim, si as spune, nu granarul Europei, ci furnizorul de produse eco al Europei, pentru ca avem cantitatea cea mai mica de azot utilizata la hectar. Noi discutam de 30 kilograme la hectar in agricultura mare, in conditiile in care in Olanda sunt 600 kg/ha. Faceti raportul si o sa constatati de ce fiecare strain care vine in Romania vorbeste frumos, mananca sanatos, se indragosteste de aceste produse si spune: ‘Romania este minunata’, a spus Botanoiu.

In opinia acestuia, 85% din tot sectorul agricol din Romania inseamna agricultura „aproape de maxim din punct de vedere al calitatii”.

„Agricultorii romani sunt selectivi si niciodata nu o sa vedeti ca vor folosi in exces unul sau altul dintre produsele chimice de sinteza. Agricultura eco este un sector care va avea o crestere, este unul de perspectiva. Agricultorii au inceput sa isi integreze si diversifice productia, au inceput sa nu mai vanda miere in vrac si grau ca materie prima si sa vanda mai mult produse procesate, sa adauge valoare”, a subliniat secretarul de stat in MADR.

Acesta a precizat ca exporturile din agricultura ecologica au ajuns anul trecut la 60 de milioane de euro, de la 1,5 milioane de euro in 2010, insa exporturile s-au bazat mai mult pe materie prima.

„Daca in 2010, cand agricultura ecologica a inceput sa se manifeste aveam exporturi de 1,5 milioane de euro, azi am ajuns la 60 de milioane de euro, dar din pacate acest export se refera numai la materie prima. In viitorul PNDR am prevazut insa instrumente care sa integreze productia si sa adaugam valoare pe fiecare produs in parte. Ne bucura si ca de la 3.000 de operatori in sistem acum avem 15.000, dar si ca am ajuns de la 3.000 hectare la 30.000 hectare cultivate eco. (…) Cred insa ca mai avem multe de facut in ceea ce priveste imbunatatirea acestui mediu, a masurilor de sustinere ca sa avem o agricultura ecologica competitiva, sa avem astfel de produse in special pe piata romaneasca si pe urma pe piata europeana si internationala. Daca vom avea aceste lucruri cu valoare adaugata mare si noi vom fi mai bogati si vom da subventii mai putine”, a mentionat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

In opinia acestuia, daca agricultura, in general, nu va mai exista la nivel mondial, „va disparea si taranul din specia numita om si atunci vom discuta numai de niste maimute imbracate in costum”.

Asociatia operatorilor din agricultura ecologica Bio-Romania organizeaza, sambata si duminica, Festivalul BIO, la Muzeul National al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Capitala, in cadrul caruia se va desfasura un seminar dedicat agriculturii ecologice, dar vor avea loc si prezentari de produse bio, concursuri artistice pe teme bio, dansuri folclorice si multe alte surprize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *