Braila ocupa locul 3 la capitolul zona deficitara in paduri

Braila ocupa locul 3 la capitolul zona deficitara in paduri

In judetul nostru, suprafata impadurita scade pe zi ce trece * Vinovati de disparitia perdelelor forestiere sunt cei care taie in masa copacii fara sa tina cont de importanta acestora pentru mediul inconjurator * Braila se pozitioneaza pe locul al treilea, in ceea ce priveste cele mai scab cotate zone cu perdele de protectie *

De ani de zile, perdelele forestiere din judetul Braila dispar cat ai clipi din ochi. Vinovate de aceste distrugeri in masa sunt acele persoane “binevoitoare” care se gandesc la binele propriu, in defavoarea bunastarii mediului inconjurator.

Degradarea mediului inconjurator manifesta in ultimele decenii prin modificari radicale ale geosistemelor pe spatii mari, cu instalarea unor dezechilibre ecologice majore, impun luarea de masuri urgente de reconstructie ecologica. Un important factor de mediu care poate influenta direct si care contribuie efectiv la prevenirea si combaterea degradarii mediului inconjurator este vegetatia dendrosilvica sI pomicola.
* Loc fruntas la defrisari *

Potrivit unui studiu efectuat la nivelul intregii tari, judetul nostru ocupa locul al treilea in topul zonelor cu cele mai putine intinderi de perdele de protectie.

“Braila este cotata ca fiind al treilea judet, pe plan national, care, in totalitate, este considerat ca zona deficitara in paduri. De asemenea, calamitarea productiilor vegetale din agricultura braileana este o dovada concludenta ca acest areal al Campiei Romane de N-E, Baraganul Brailean, se circumscrie zonei ecoclimatice de maxima ariditate cu fenomene repetate de seceta excesiva si chiar se manifesta stari tipice fenomenelor desertificarii. Pentru a se ameliora aceasta majora problema se poate opta pentru Programul de realizare a Sistemului National al Perdelelor Forestiere de Protectie, care se vrea a fi o actiune continua. Perdelele de protectie amplasate pe terasa Brailei acumuleaza in sol o cantitate de apa cu cel putin 1,5 la suta mai mult decat pe terenul neprotejat, ceea ce este echivalent cu aproximativ 300 metri cubi pe hectar, respectiv 50 mm precipitatii infiltrate in sol”, a declarat Neculai Zotoi, directorul Camerei Agricole Braila.

Se poate mentiona ca, un hectar de padure poate absorbi 30 – 80 tone de prf annual, fixeaza 6 – 10 tone de carbon/an si degaja 10 – 12 tone de oxigen in mediul inconjurator. Proprietarii si detinatorii cu orice titlu de perdele forestiere de protectie au obligatia sa asigure paza acestora impotriva taierilor ilegale si a pasunatului, sa ia masuri de prevenire si stingere a incendiilor, sa respecte reglementarile in vigoare cu privire la protectia padurilor, cu privire la circulatia materialelor lemnoase si sa execute lucrarile de ingrijire conform indrumarilor tehnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *