Brancoveanu, defrisat si asfaltat

Legi incurcate, interese imobiliare, masuri administrative pripite, cu alte cuvinte, o situatie confuza planeaza acum asupra domeniului brancovenesc.
brancoveanu
12 hectare din cele 36 clasate drept monumet istoric sint atit in administrarea Consiliului Local Mogosoaia, cit si in cea a Ministerului Culturii. In timp ce doua hotariri de Guvern se bat cap in cap, edilii se cearta intre ei, iar pe baza unor avize ilegale copacii din parcul istoric sint taiati, si aleile pavate.

“Palatul Mogosoaia si parcul istoric au fost construite de Constantin Brancoveanu incepind cu 1681. Multi ani mai tirziu, Martha Bibescu a inceput lucrarile de restaurare, apelind la o echipa de mesteri italieni. Restaurat si remobilat, imprejmuit de un parc frumos, Palatul Mogosoaia a primit – pina in 1945 – vizita unor personalitati straine si romane, de la diplomati englezi si francezi la patriarhul Miron Cristea, Nicolae Iorga sau Pamfil Seicaru. Timp de trei veacuri, Palatul a fost martor al unei zbuciumate istorii. Acesta a ajuns pina la noi fara prea mari modificari, in structura sa putind fi admirate elementele de baza ale stilului brancovenesc. A fost restaurat in mai multe etape dupa 1945, cind a fost declarat monument istoric”. Ei bine, asta spune istoria despre “Palatele brancovenesti de la Portile Bucurestiului” din Mogosoaia. Despre ceea ce se intimpla in zilele noastre cu siguranta istoricii vor avea multe de scris.

Nebunia a inceput in 1989, cind 12 hectare din domeniul brancovenesc au ajuns in administrarea Sfatului Popular Bucuresti. Pina in 1997, terenul respectiv a fost administrat de Primaria Capitalei. Ministerul Culturii insa a ajuns la concluzia ca ar fi bine ca domeniul sa fie reintregit, fapt ce a si fost facut. Lucrurile s-au schimbat in 2002, cind prin Hotarirea de Guvern nr. 930 cele 12 hectare, atit de plimbate de la o institutie la alta, au fost trecute in domeniul public al Consiliului Mogosoaia, in conditiile in care era vorba despre un parc, monument istoric. “Au urmat sicanele. Au spart gardul Palatului, refacut cu fonduri europene. Am dat in judecata Consiliul Local al Comunei Mogosoaia si am cistigat in instanta. Dupa ce a fost refacut, la trei zile a fost spart din nou. Acum este la fel”, ne-a spus Dan Croitoru, directorul adjunct al Centrului Cultural “Palatele Brancovenesti”.

CONFUZIE VOITA. Itele s-au incurcat o data cu trecerea timpului. In 2003, cind Guvernul a facut inventarul patrimoniului, la capitolul “Palatele Brancovenesti” au fost trecute 36 de hectare, teren ce teoretic facea parte din domeniul public al statului. Cu alte cuvinte, cele 12 hectare atit de disputate au fost luate de la Consiliul Local si lipite de domeniul boieresc. Situatia s-a repetat si in anii urmatori. Astfel, exista o hotarire de guvern care trecea in administrarea Consiliului Local terenul cu pricina si o alta aparuta in 2003, care trecea in patrimoniul statului si cele 12 hectare. Situatia s-a repetat si in anii urmatori.

Cei de la Consiliul Local Mogosoaia au speculat momentul de ambiguitate si in mai 2008 au intabulat cele 12 hectare din parcul istoric al Palatelor Brancovenesti, Primaria Mogosoaia devenind proprietar al terenului, si nu Consiliul Local. Mai mult, acest lucru a fost facut fara ca Ministerul Culturii sa fie instiintat. Pentru ca stiau care-i miza, cei de la Primaria Mogosoaia s-au apucat de treaba. Pe linga proiecte schitate deocamdata pe hirtie, si aici ma refer la PUZ-uri, au inceput asa zisa reamenajare a unui parc. S-au facut alei de beton, s-au taiat copaci, s-au pregatit locuri pentru terase si un restaurant. Si asta pe un domeniu, considerat monument istoric. Nu ar fi pentru prima oara cind se intimpla asa ceva. Probabil pe aceasta idee au mers si cei de la Mogosoaia.

Desi mocneste de mult, scandalul a izbucnit la ultima sedinta a Consiliului General al Capitalei, cind problema parcului istoric si al Palatelor Brancovenesti a fost discutata de alesii generali. Pentru ca nu s-a vrut sa se afle adevarul, situatia a fost prezentata in fel si chip, soarta domeniului brancovenesc fiind schimbata din jumatate in jumatate de ora. Pina la urma nimeni n-a inteles nimic, singura hotarire luata fiind aceea de a solicita Guvernului clarificarea problemei. Viceprimarul Comunei Mogosoaia, Irinel Scriosteanu, a recunoscut la ultima sedinta a Consiliului General ca pe cele 12 hectare au fost deja aprobate de catre Ministerul Culturii citeva PUZ-uri.

“DAM BANI, DAR Scº STIM DE CE”. O alta problema lasata in coada de peste a fost legata de finantarea domeniului brancovenesc. Pentru ca nu se stie clar al cui este sau se vrea pasat in alta parte, parcul istoric si Palatele Brancovenesti au ramas si fara bani. Sumele alocate de Consiliul General al Capitalei pentru refacerea si intretinerea Parcului Mogosoaia, care se ridica la aproximativ sapte milioane de lei, banii provenind din bugetul Bucurestiului sint destinati unui obiectiv ce nu se afla in administrarea municipalitatii. Pina la solutionarea cazului si stabilirea regimului juridic va fi oprita finantarea. “Avem multe proiecte, dar poate cel mai important este cel de reincludere a Centrului Cultural in circuitul turistic si cultural al Municipiului Bucuresti. Uniunea Europeana l-a aprobat, este vorba de o finatare de 25 de milioane de euro, bani care deocamdata sint blocati, pentru ca proiectul se referea la intreg domeniul brancovenesc, adica la 36 de hectare”, a precizat Dan Croitoru.

Defrisari in parcul istoric
Dupa ce a intabulat cele 12 hectare, Primaria Comunei Mogosoaia s-a pus pe treaba. A inceput lucrari de defrisare, de trasare a aleilor si de asfaltare a drumurilor in parcul englez al Palatului Mogosoaia, pe portiunea situata la marginea zonei istorice, limitata de lac si de iazul interior. Au avut si aviz de la Directia de Cultura a Judetului Ilfov. Nu de la Ministerul Culturii. Asa ca este ilegal. Lucru recunoscut si de secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Nitulescu, care s-a multumit doar sa constate ilegalitatea. “Pe noi nu ne intereseaza cine este proprietarul unui monument istoric, ci cum este protejat. Avizul obtinut de Primaria Mogosoaia este ilegal. Din pacate, le-gea nu ne permite sa-l retragem”, ne-a spus Nitulescu nereusind sa explice cum protejeaza domeniul brancovenesc din moment ce pe terenul aflat in administrarea Comunei Mogosoaia s-au inceput lucrari asfaltare si defrisare.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente