Brando, bomboane cu suc de fructe, vitamina C si aroma de mere, au in compozitie “sirop de glucoza (din griu), zahar, corector de aciditate-acid citric E 330, pulbere de mere 1%, vitamina C E 300, aroma de mar verde (artificiala), coloranti artificiali (E 104 – galben de chinolina, E 131 – albastru patent)”.
brando zahar colorat
Valoarea energetica la 100 g este de 1.658 kj/390 kcal, bomboanele avind 96,4 g glucide si 75 mg vitamina C.

ANALIZA. Bomboanele Brando sint un produs zaharos obtinut din sirop de glucoza (fabricat din griu), zahar si aditivi alimentari cu profil nutritional foarte dezechilibrat, singurul nutrient fiind constituit de glucide cu index glicemic foarte ridicat. Aceasta compozitie imprima o densitatea energetica foarte mare – 390 kcal/100 g. Colorantii artificiali azoici de sinteza, E 104 galben de chinolina si E 131 albastru patent, sint incriminati in aparitia sindromului ADHD, pot forma aducti de ADN si deci mutatii, potential cancerigene. Cercetarile moderne arata ca zaharul este sursa principala de hrana a celulelor canceroase. Produsul analizat nu se incadreaza prevederilor Legii 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamint preuniversitar, deci nu poate fi vindut in institutiile de invatamint.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, celor cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic, suferinzilor de cancer. Diabeticilor si celor cu rezistenta la insulina le este interzis produsul analizat. Bomboanele le sint interzise bolnavilor de celiachie, din cauza continutului de gluten.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.