Brasovul va avea cea mai moderna Gradina Zoologica din Romania

Comisia European?, îngrijorat? de gr?dinile zoo române?ti. Sunt vizate felinele mari de la Craiova ?i elefantul Tania de la Târgu-Mure?
Brasovul va avea cea mai moderna Gradina Zoologica din Romania

Lucrarile de modernizare la Gradina Zoologica tebuie finalizate pana la sfarsitul lunii noiembrie. Valoarea proiectului este de 29.829.559 lei, din care 75% de la Ministerul Mediului, iar 25% de la buget local.

Suprafata totala a Gradinii Zoologice este de 95.893,35 m.p., iar la finalul lucrarilor suprafata functionala a Gradinii Zoologice va fi extinsa de la 4 ha la 10 ha.

Este vorba in primul rand de o schimbare de concept, de la o simpla gradina zoologica unde poti vedea niste animale, la un spatiu de agrement si instruire. Cred ca Gradina Zoologica Brasov va deveni cea mai frumoasa si cea mai vizitata gradina zoologica din Romania. Ne-am propus sa atragem foarte multi copii, iar cu dotarile pe care le vom avea, ei vor putea sa petreaca aici chiar si o zi intreaga, impreuna cu parintii sau cu colegii din clasa, sa vada animale salbatice sau cum se ingrijesc animalele domestice, exact ca intr-o gospodarie taraneasca. Ar putea chiar sa tina si unele ore de la scoala sau de la gradinita aici, a declarat primarul George Scripcaru.

Iata, concret, ce se intampla la Gradina Zoologica:
1. Ursi – extins spatiul existent pe versantul sudic pastrand ca baza gropa cu apa
2. Cerbi, caprioare – se construieste amplasament nou pe versantul sudic
3. Lei si tigri – mutati in actualul perimetru al livezii de meri ; amenajare noua si construirea unui tunel-coridor, acoperit cu pamant inierbat, realizat cu scopul hranirii animalelor, acordarii asistentei sanitare, precum si a vizualizarii animalelor;
4. Vulpi, iepuri, jderi – se extind tarcurile si se fac cotete noi
5. Pasari – vor fi mutate in voliere noi, amplasate atat pe versantul sudic cat si pe cel nordic
6. Maimute si babuini – extins ca spatiu si reabilitarea constructiei din zidarie
7. Lupii – vor fi mutati la intrarea in gradina langa jaguari si tigrii.
8. Mistretii vor fi mutati langa caprioare, unde este acum amenajat spatiul pentru nutrii. Se vor construi cotete individuale din structura de lemn rotund.
9. Lacul existent populat cu specii exotice – se curata si se igienizeaza
10. Casa cu ocol – cladire noua, construita in specificul arhitecturii rurale, zona Rucar – Bran; casa tipica, functiunile gospodaresti fiind dispuse in jurul unei curti interioare; adaposteste animale si pasari domestice: gaini, rate, curci, gaste, prepelite, bibilici, iepuri, nutrii, ovine cornute si porcine. Suprafata construita 187,21 mp si tarcuri 1336,60 mp
11. Spatiu de joaca pentru copii – spatiu construit nou – in care copii sunt supravegheati, pot petrece intr-o atmosfera deosebita timpul liber sau isi pot organiza diferite evenimente, excursii organizate de institutii sau se pot desfasura orele de botanica, zoologie sau geografie.
12. Corp intrare planetariu, spital veterinar, birouri, punct de alimentatie publica (cofetarie), spatiu de joaca supravegheat pentru copii cu urmatoarele functiuni: supraveghere si control (taxare) acces si punct de alimentatie publica, planetariu – prezentarea si vizionarea unor filme privind viata animalelor, initierea grupurilor de copii in scopul ocrotirii speciilor de animale rare si a animalelor in general
13. Spital veterinar – cu acces bilateral din exteriorul incintei gradinii zoologice, in vederea protejarii fitosanitare a animalelor existente in interiorul zoo.
14. Anexa la spitalul veterinar – este amplasata in extremitatea sudica a corpului si cuprinde: un garaj cu 5 boxe, inclusiv remiza PSI si vestiar personal. Boxele sunt prevazute cu acces pentru autoutilitare de transport pentru aprovizionare cu hrana si furaje si pentru curatenie. Suprafata desfasurata 3124,82 mp, regim de inaltime P+E+M
15. Corp pasari exotice si reptile – se realizeaza prin extinderea actualului pavilion care este intr-o stare necorespunzatoare supraetajarii. Va fi demolata si reconstruita pe aceleasi dimensiuni, extinderea triunghiulara din spate fiind realizata pe structura din metal, stalpi, grinzi, plansee, cu un luminator pe structura metalica si geamuri termopan. Suprafata desfasurata 1200 mp, regim de inaltime P+E
16. Bucataria furajera – constructie noua ce are ca scop prelucrarea centralizata a hranei necesare fiecarei specii in parte existente in zoo. Suprafata construita 189,90 mp, regim de inaltime P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *