Bucurestenii nu duc sticlele si deseurile din ambalaje la containerele speciale

Locuitorii Capitalei nu duc sticlele si deseurile din ambalaje la containerele speciale amplasate de firmele de salubrizare, se arata in planul de gestionare a deseurilor din municipiul Bucuresti, plan care se afla in dezbatere publica.containere deseuri

Potrivit planului realizat de functionarii municipalitatii, cantitatea de deseuri procesate si reciclate este de sub 15%. Mai mult, exista multe deseuri necolecate. In 2001, cantitatea acestora era de 1,8 milioane tone, in 2003 a scazut la 0,82 milioane tone, iar in 2007 a crescut de peste doua ori, la 1,75 milioane tone.

O alta constatare consemnata este aceea ca nu exista spatii pentru containere destinate colectarii selective a deseurilor. Pentru rezolvarea acestei probleme, una dintre propunerile din planul municipalitatii se refera la plasarea de containere de diferite dimensiuni, in functie de numarul de locuitori. Pentru case si blocurile sub patru etaje, se propun containere sub 240 de litri, iar pentru blocurile de peste patru etaje, ar fi necesare, in opinia municipalitatii, containere de 1,1-1,2 metri cubi. In plan se mai arata ca, pentru deseurile din unitatile de comert, trebuie folosite containere mari.

Conform aceluiasi plan, containerele trebuie selectate astfel incat sa fie umplute usor de catre populatie si sa fie la indemana personalului de la salubritate, pentru a fi golite. Pentru transportul deseurilor, trebuie utilizate vehicule de colectare cu emisii reduse de noxe si nezgomotoase. Tot pentru reducerea zgomotului, se propune ca, la colectarea sticlei, de pilda, sa fie folosite containere aflate langa centrele comerciale, departe de zonele locuite.

Planul mai propune ca deseurile sa nu mai fie depozitate pe sol. Alte propuneri vizeaza colectarea a 90% din deseurile din Bucuresti pana in 2013, sortarea selectiva a 55% din deseurile din ambalaje reciclabile tot pana in 2013, reciclarea a 44% din deseurile din ambalaje pana in 2012, utilizarea namolurilor netoxice in agricultura si separarea stricta a deseurilor din constructii de cele din demolari.

Pe langa propuneri bazate pe constatari si date statistice, planul include si formulari literare, de genul „Municipiul Bucuresti este incadrat de o salba de lacuri, impodobit cu tei si salcami, strajuit de plopi”.

Dupa dezbaterea publica, planul va fi supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *