Bucurestiul risca sa fie sanctionat de Comisia Europeana daca nu respecta termenele impuse pentru constructia statiei de epurare de la Glina.
Desi statia ar trebui sa porneasca in cel mult cinci ani, autoritatile au anuntat ca cele doua linii ale proiectului vor functiona abia in 2015, transmite RealitateaTV. Purificarea apei menajere a Capitalei este neaparat necesara, pentru ca Bucurestiul este unul dintre principalii poluatori ai Deltei Dunarii si Marii Negre. Lucrarile de modernizare a statiei de tratare si epurare a apelor uzate de la Glina merg incet si cu mari intarzieri. Asta cu toate ca bani sunt. Anul trecut, cand s-au deschis lucrarile, administratia municipala anunta ca prima linie va fi inaugurata in 2009. Ulterior, termenul a fost amanat pentru sfarsitul anului 2010. Recent, si ministrul Mediului, Attila Korodi s-a declarat nemultumit de ritmul lucrarilor.
”Eu nu sunt multumit. In fine, proiectul nu avanseaza, unitatea de management de pe langa primaria Bucuresti nu a reusit sa se mobilizeze destul, din fericire sursa de finantare exista”, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.
Situatia este cu atat mai grava cu cat toata mizeria din canalele Bucurestiului ajunge in Dunare, fluviu din care mai multe localitati se alimenteaza cu apa. La fel de grav este faptul ca unda de poluare ajunge apoi in Delta Dunarii si apoi in Marea Neagra. In aceste conditii, Ministrul Mediului a explicat ca Romania risca sa fie sanctionata daca nu termina la timp statia de epurare de la Glina. Pentru managerul de proiect, lucrurile nu stau chiar asa de rau, important este ca lucrarile se fac, chiar daca cu chiu cu vai.
”Lucrarile de modernizare au inceput in 2007, ne aflam in graficul … cat de cat in graficul de executie. Lucrarile eu zic ca nu decurg chiar foarte rau … nu stiu cum sa va spun, cred ca lucrarile merg totusi intr-un ritm satisfacator”, sustine managerul de proiect Sanda Trasculescu.
Chiar si in acest ritm, municipalitatea trebuie sa plateasca pentru prima etapa a proiectului aproximativ 110 milioane de euro. Pana in 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, nici un primar general n-a fost interesat de sistemul de epurare. Inceputa in 1988, statia de la Glina n-a functionat niciodata. In 1996 s-a incercat punerea in functiune, dar sistemul mecanic a cedat.
Bucurestiul, unul din principalii poluatori ai Dunarii, s-a angajat in fata Comisiei Europene ca pana in 2013 sa puna in functiune o a doua linie a statiei. Din cele peste 2.600 de localitati din Romania doar 10% au statii de epurare in proiect sau in constructie. Asta in conditiile in care tara noastra s-a angajat ca, in 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, este obligata sa asigure sisteme de tratate si epurare in 90% dintre localitati.
Sursa: Ziua