Bulgaria a deblocat proiectul construrii centralei nucleare Belene

0
317
Bulgaria a deblocat proiectul construrii centralei nucleare Belene
Bulgaria a deblocat proiectul construrii centralei nucleare Belene

Compania nationala bulgara de electricitate NEC si grupul rus Rosatom au semnat un memorandum pentru dezvoltarea centralei nucleare Belene, proiect suspendat dupa retragerea grupului german RWE, transmite Mediafax.

Cele doua parti au convenit ca in patru luni sa infiinteze o companie comuna care va construi cele doua reactoare de cate 1.000 de MW ale centralei, prima din Uniunea Europeana bazata pe tehnologie ruseasca.

Memorandumul a fost semnat si de grupul francez de consiliere in domeniul tehnologiei Altran si compania finlandeza de energie Fortum, care s-ar putea alatura proiectului.

Cele doua reactoare vor fi finalizate in 2016, respectiv in 2017, a afirmat directorul general al Rosatom, Serghei Kirienko. Constructia va incepe in toamna anului viitor. Cheltuielile implicate in constructia centralei vor fi amortizate in 20 de ani, a adaugat el.

Partile semnatare ale memorandumului au stabilit o limita maxima de 6,29 de miliarde de euro pentru costurile proiectului, peste nivelul de cinci miliarde de euro fixat initial de Bulgaria.

Mai prudent, ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traitcho Traikov, a calificat memorandumul ca fiind un „acord neangajant, care exprima vointa partilor de a ajunge la un acord in urmatoarele patru luni” asupra pretului si a modalitatilor de dezvoltare a proiectului.

Bulgaria va avea o participatie majoritara la proiect. Partii ruse ii va reveni 40-45% din proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.